Barnets smerte ved en skilsmisse

I Anne B. Ragdes debut-roman ses skilsmissen i barnehøjde, og det bliver man som voksen læser klogere af

 Anne B. Ragde er født i 1957 i Norge
Anne B. Ragde er født i 1957 i Norge.

Anne B. Ragdes senere trilogi Berlinerpoplerne har fået mange læsere, også i Danmark, og allerede debutromanen viser den psykologiske indlevelsesevne, som udfoldes så eminent i trilogien.

LÆS OGSÅ: Griseavl, bedemænd og menneskets ensomhed

Faderen til hovedpersonen Lotte har fundet en anden kvinde og flytter sammen med hende og hendes to børn. Lottes mor er ulykkelig og prøver at bygge et nyt liv op sammen med datteren for de sparsomme midler, de har til rådighed. Begge opfører sig fatalt over for deres datter.

Faderen er optaget af sin nye familie og har svært ved at passe Lotte ind i den sammenhæng. En dag cykler hun helt ud til ham for at besøge ham, men han nægter hende at komme ind, fordi de har besøg af hans nye svigerforældre.

Da Lotte skal på besøg hos farmor, får han hende til at love, at hun ikke vil nævne sin mor, for så bliver farmor ked af det.

Lige så upsykologisk opfører moderen sig. Hun bagtaler faderen over for Lotte og gør, hvad hun kan for at forhindre deres samvær. Resultatet er, at Lotte går på listefødder over for både mor og far for at gøre dem glade.

Tilsyneladende er farmor og farfars bondegård et fristed. Her har hun tilbragt mange sommerferier, og her får hun også lov at komme sommeren efter skilsmissen.

Hun følger med i arbejdet på gården og føler trygheden i hverdagens rutiner med dyrene; men også her trænger skilsmissen sig på. Far har jo forbudt hende at omtale mor, og farmor har i solidaritet med sin søn droppet forbindelsen til hende.

Alle tanker om den ulykkelige mor holder Lotte derfor for sig selv for ikke at genere. Kulminationen på det voldsomme nervepres, Lotte udsættes for, kommer, da far og hans nye kone, meget forelskede, kommer på kort besøg med nogle venner.

Her får faderen hende til at love, at hun ikke vil kalde ham far, mens de er der, af hensyn til vennerne, som ikke kender forhistorien. Lottes følelse af at blive fornægtet af sin far får endelig panseret til at bryde sammen.

En tiger for en engel er en oprørende roman. Man læser med stadig større vrede over de voksnes selvoptagede behandling af et barn, hvis sårbarhed de lukker øjnene for. Dén ser til gengæld forfatteren med stor indføling.

Risikoen er en udpensling af barnets lidelser, og det forekommer indimellem, hvor hun i sit senere forfatterskab formår at økonomisere med virkemidlerne. Men det er småting: En tiger for en engel er en øjenåbner og en bevægende oplevelse.

Anne B. Ragde: En tiger for en engel. Oversat af Camilla Christensen. 224 sider. 299,95 kroner. Rosinante.