Drengetid i 1960'erne

Martin Jensens roman "Og en i mente" tegner et fint og genkendeligt billede af 1960'erne i en sjov fortælling om en ung dreng i mellemskolen

'Og en i mente' af Martin Jensen.
'Og en i mente' af Martin Jensen.

Martin Jensens erindringsroman "Og en i mente" tager os med tilbage til 1960'erne og er en velfortalt historie med det velkendte tema: Da far var ung og gik i mellemskolen. Romanen er en fortsættelse af "Ej så svært" og følger drengen Kaj, hvor forfatteren slap i det første bind, men dette bind kan sagtens læses som et selvstændigt værk.

Vi møder Kaj, da han går i de sidste klasser i underskolen og følger ham op gennem første, anden og tredje mellem, indtil romanen slutter, da han skal i gymnasiet. Skolen er i det hele taget det vigtigste motiv og sætter rammen for de små og pudsige episoder i Kajs drengeliv.

Livet i skolen er sanseligt og nærværende fortalt. Man kan dufte skolens atmosfære, se den klart for sig og føle med eleverne og deres genvordigheder. 1960'ernes ungdomsoprør ulmer i baggrunden i klasseværelserne, og oprøret mod autoriteterne indfinder sig gradvist som en del af de unge børns opvækst.

De sociale klasser er begyndt at forrykke sig. En socialdemokrat er ikke længere en klassisk socialdemokrat med partibogen i orden og den rigtige baggrund i arbejderklassen. Kajs egen far er folketingsmedlem for Socialdemokraterne, men tidligere kommunist og civilingeniør, tilmed er han opstillet i Jylland, mens familien selv bor i København.

Særligt er det dog i forholdet til vennen Niels, at Kaj møder de nye strømninger i samfundet og finder et afsæt for sin egen personlige udvikling. Kaj ser op til Niels, der er med på det nyeste, blandt andet er han med i en kampagne mod atomvåben og har samtidig anskaffet sig en trøje, der prydes med et logo for kampagnen.

I en betegnende scene i romanen finde vi oprøret i sin gryende form. En rigid og sarkastisk tysklærer, hr. Damsø, vil ikke acceptere, at Niels har et logo mod atomvåben på sin trøje:

"Du skal fjerne det mærke." Tysklærerens stemme er skarp, hvert ord udtales tydeligt. Niels løfter jakken, stadig med emblemet udad, og ser ind i den. "Jakken er fremstillet af et firma, der hedder Bond Street. Ærligt talt, hr. Damsø, er det ikke at drive tyskglæden lidt for langt at kræve, vi fjerner tegn på engelsk i vores tøj?". "Ikke dét," tysklæreren er bleg. "Det politiske mærke. Jeg vil ikke acceptere politik i mine timer."

Denne scene afspejler tidsåndens modsætning mellem autoritet og oprør, indflydelsen fra de nye kulturelle og politiske strømninger fra de angelsaksiske lande, og romanen har mange af dens slags eklatante episoder fra det tidligere skolesystem, som man i et eller andet omfang har hørt genfortalt mange andre steder fra den generation, der gik i og modtog lærdom fra denne skole.

Men Martin Jensen har en unik evne til at beskrive den specielle aura, som 1960'erne havde, trække den særlige stemning ud af tiden, som den må have været fornemmet af de mennesker, der levede i den. "Og en i mente" skildrer overbevisende det systemskifte, der fandt sted overalt i det danske samfund i 1960'erne med udgangspunkt i Kajs personlige historie og mytologien om oprøret mod autoriteterne.

kultur@k.dk

Martin Jensen: Og en i mente. 216 sider. 255 kroner. Klim.