Falsk varebetegnelse

Maise Njor giver ifølge bagsideteksten et klogt, kærligt og humoristisk bud på, hvorfor mange mænd har svært ved at finde rundt i manderollerne. Det er nu ikke helt sandt

Den nye bog fra Maise Njor lever ikke op til de løfter, den giver på bagsidens tekst. Romanen kunne have været sjov, hvis Njor havde holdt den ude på overdrevet, men det gør hun ikke.
Den nye bog fra Maise Njor lever ikke op til de løfter, den giver på bagsidens tekst. Romanen kunne have været sjov, hvis Njor havde holdt den ude på overdrevet, men det gør hun ikke.

Maise Njor, født 1968, er journalist, tidligere chef for Eurowoman og mest kendt for sine klummer, klummebøger (Du ser træt ud, skal jeg holde dine bryster?) og samtalebøger, for eksempel Livet for letøvede, skrevet sammen med forfatteren Fay Weldon. Maise Njor har udmærket sig ved igen og igen på humoristisk vis og ofte qua sin udstilling af egne menneskelige pinligheder, at punktere myten om den perfekte kvinde.

LÆS OGSÅ: Jeg holder af weekender hvor solsorten fløjter

Klummen er en genre, som Njor mestrer til perfektion, mens det kneb mere, da hun i 2009 ville bryde tabuer i børnelitteraturen med en Er det her, der bliver bollet?, som bortset fra titlen var en uhyre bornert og kunstig omgang.

Nu har Njor så kastet sig ud i romangenren og ovenikøbet valgt en mand som hovedperson.

Reklamemanden Carsten har fået nok af sin kones damebladstyranni og har låst sig inde i Range Roveren. Og nej, han kommer ikke ud, tværtimod starter han bilen med kurs mod Afrika for at finde en mudderpøl at gøre den rigtig mandebeskidt i. Så er niveauet ligesom lagt for klichemanden Carstens refleksionsniveau.

Modstræbende får han imidlertid hurtigt selskab af en perlerække af ligesindede danske tabermænd, der slår følge med Carsten, som de ser som deres åndelige leder, i en kortege ned gennem Europa.

Hvis man nu havde holdt den her, helt ude på et Jens Blendstrupsk overdrev, med Njors hurtige karikaturer, kunne romanen have været sjov.

Men det gør Njor ikke, for hun vil jo gerne fortælle alle de forvirrede mænd og kvinder rundt om i det ganske land, at det slet ikke behøver at være så svært: at kvinderne skal droppe det hjemlige perfektionshelvede, at mænd skal komme ind i kampen og markere sig, og at man skal huske, hvad det var, man forelskede sig i.

Derfor har hun udstyret Carsten med en langsom erkendelse af problemerne, der tager form af små moraletaler, som kunne være løftet lige ud af kernesund et eller andets hjemmeside.

Det var ikke sluppet igennem på selv det billigste skrivekursus, men her fortsætter det romanen ud, som selvfølgelig får lov at slutte med happy end og opbyggelige parforholdsstabiliserende gode råd.

Mit råd er: Brug de 250 kroner på en anden .