Halløj på universitetet

MED BOGUDDRAG: Michael Chabons Wonderboys er en morsom og rørende lille roman om en bizar weekend med lykkelig udgang

Marinemaleren Johan Neumanns "Redningsbåden går ud", der ejes af strandfoged Peter Dahlgaard, er med på udstillingen Skagen Guld.
Marinemaleren Johan Neumanns "Redningsbåden går ud", der ejes af strandfoged Peter Dahlgaard, er med på udstillingen Skagen Guld. . Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Michael Chabon (født 1963) er en af amerikansk litteraturs egensindige stjerner. Han bor i Californien og skriver både til Hollywood og det litterære publikum, der har taget titler som Den fantastiske historie om Kavalier & Clay, Det jiddische politiforbund og senest Telegraph Avenue til sig.

Ingredienser i en Chabon-roman er ofte gamle sang-, tegneserie- og science fiction-titler, spørgsmål om jødisk identitet og et aldrig flakkende og altid sympatiserende blik på originale og bizarre eksistenser på det amerikanske samfunds rand.

LÆS OGSÅ: Indenfor hos sekten

Hertil hører i høj grad Grady Tripp, hovedpersonen i Chabons anden roman Wonderboys fra 1995, som forlaget Rosenkilde & Bahnhof nu har oversat til dansk. Tripp er litteraturlærer på et universitet i Pittsburgh og har så tilpas meget rod i sit privatliv og besvær med at sætte sidste punktum i en vildtvoksende 2000 sider lang roman, at læseren ikke kan undgå at holde af ham.

Med fedtet hår og en halv joint i jakkelommen kaster han sig ud i en bizar oplevelsesrække i den weekend, romanen varer, og som byder på besøg fra hans agent, afholdelse af en litteraturfestival på universitetet, afvisning af at holde jødisk påske med svigerforældrene, som endnu ikke ved, at han er ved at forlade deres datter, oplæring af den studerende James i voksenlivets mere komplekse facetter og en fest, hvor Tripp involveres i et tyveri af Marilyn Monroes berømte jakke og en hunds mystiske død.

For en mand som Tripp, hvis tempo normalt ikke er respektindgydende, er det rigeligt med handling til et helt år.

Men som den elskelige person, han er i Chabons generøse streg, går han ind til weekendens ind- og udviklinger med åben pande, og resultatet er en godmodig og sine steder meget morsom campusroman uden de helt store ambitioner.

Trods de løjerlige indfald i weekendens løb er romanen stramt komponeret, så dens tema, som er noget i retning af, at personerne ved et være tro mod sig selv og deres kald her i livet ender med at gøre det rigtige, selvom de for det mester bakser rundt i et udvejsløst morads af tilfældige hændelser, står relativt klart frem.

Wonderboys blev filmatiseret i 2000 i en version, der er forbløffende tæt på romanforlægget. Michael Douglas spillede Tripp, og Tobey Maguire den desorienterede forfatterspire, og Bob Dylan skrev sin Oscar-vindende sang Things Have Changed til filmen.

Det er en frisk gestus, at Rosenkilde & Bahnhof har fundet Wonderboys frem af gemmerne, og man kan håbe, at det lille forlag også har Chabons dejlige memoirer om at blive og være far på vej på dansk.

LÆS UDDRAG AF BOGEN HER: