Kort nyt om krimier

Læs anmeldelsen af fire nye krimier

Anmeldelse af fire nye krimier.
Anmeldelse af fire nye krimier.

Anne Chaplet er en af de gode tyske krimiforfattere, der heldigvis også er tilgængelig for et dansk publikum. Hendes nyeste, En ren død, er som hendes tidligere krimier velskrevet og spændende. Den foregår i Frankfurt am Main, hvor fortiden sætter sit præg på rengøringsdamen Dalia Sonnenscheins og den arbejdsløse journalist Max Bastians liv.

Hun finder det ene lig efter det andet, og han ser langsomt sin siden ungdommen fasttømrede vennekreds blive mindre og mindre. Statsadvokat Karen Stark, en af forfatterens gennemgående figurer, begynder at oprulle en historie om skyld, afpresning, jalousi og had. Med Anne Chaplet er man i godt selskab.

Anne Chaplet: En ren død. 252 sider. 300 kroner. Sohn.

Jan Costin Wagner er en af de andre begavede tyske krimiforfattere, der er med til at gøre krimiscenen lidt mere interessant. Han bor i dag i Finland med sin finske kone, og hans bøger foregår også her.

Tavsheden er hans nyeste, og det er en gribende beretning om et 33 år gammelt mord på en ung pige. Da en ung pige forsvinder under lignende omstændigheder som dengang, kaster den nyligt pensionerede kriminalinspektør Ketola sig over sagen.

Han var med dengang for 33 år siden, og selvom det synes umuligt, skal det vise sig, at der er en vis sammenhæng de to sager imellem. Tavsheden er også en historie om skyld og sort samvittighed, der måske for en årrække kan gemmes væk, men, som det skal vise sig, aldrig helt er forsvundet, og som kan være livsfarlig at bære rundt på.

Jan Costin Wagner: Tavsheden. 258 sider. 270 kroner. Sohn.

Engelske Peter James behøver næppe nærmere præsentation. Hans krimier med kriminalkommissær Roy Grace i Brighton er noget af det p.t. bedste i genren, og det gælder selvfølgelig også den nyeste, Med døden i hælene. Her er en serievoldtægtsmand tilsyneladende på spil.

Kvinder overfaldes, og fælles for dem er, at de går i dyre, elegante designersko. Roy Grace opdager, at de nye sager minder om en række voldtægtssager fra 1990erne, hvor den såkaldte Skomand huserede i Brighton. Dengang var ofrene også iført dyre designersko, som voldtægtsmanden tog med som trofæ.

Som sædvanlig har Peter James skruet et både spændende og overraskede plot sammen, og Med døden i hælene er en af den slags krimier, man har svært ved at lægge fra sig, før sidste side er læst.

Peter James: Med døden i hælene. 504 sider. 300 kroner. Cicero.

Hvorfor andet bind af norske Vidar Sunstøls Minesota-trilogi har fået prædikatet krimi på sig, står hen i det uvisse.

De døde er efterfølgeren til Drømmenes land fra 2010, der til gengæld fint levede op til krimititlen. De døde er en fortælling om to brødre, Lance Hansen, der er skovbetjent i Minesota med norske aner, og broderen Andy, som Lance mistænker for at have dræbt en norsk turist.

En ung indianer sidder uskyldigt dømt for mordet, og Lances samvittighed er ved at drive ham til vanvid. Men alt dette skete faktisk i Drømmenes land, mens vi her i De døde følger de to brødre på en langvarig jagt, hvor de skiftes til at have hinanden i kikkertsigtet, og hvor en af dem til slut trykker af.

Og så er den ikke længere. Nærmere forklaring venter åbenbart i bind tre.

Vidar Sundstøl: De døde. 250 kroner. C&K Forlag.

Fortidens synder er danske Therese Philipsens andet selvstændige bind i serien om politiassistent Liv Moretti.

Hun er med i en af politiets specialenheder, der sendes til Sønderborg, hvor et parteret lig er fundet på et militært øvelsesområde.

I Fortidens synder kommer læserne tilbage til uhyrlighederne under krigen på Balkan i 1990erne, ligesom specialenheden også kommer tæt på en gruppe danske Afghanistan-veteraner, der har svært ved at tilpasse sig livet efter udsendelsen til det krigshærgede land.

Therese Philipsen har mange bolde i luften på en gang, og selvom intensionerne er gode, halter det lidt med spændingen undervejs.

Therese Philipsen: Fortidens synder. 366 sider. 199 kroner. PeoplesPress.

kultur@k.dk