Tre portrætbøger på fire år om statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Sådan er status, når "Projekt Løkke" udkommer i dag. Man tør næsten ikke tænke på, hvor mange bøger det kan ende med, hvis han skulle genvinde magten.
Det begyndte i 2006 med den venlige interviewbog "Løkkeland", skrevet af journalist Kirsten Jakobsen.
Sidste år kom et noget barskere portræt i kommentator Niels Krause-Kjærs "Lars Løkke", og nu foreligger så den virkelig rå version i "Projekt Løkke". Tre bøger om den gode, den onde og den grusomme Løkke.
Helt overordnet tegner den sidste et dybt usympatisk og kynisk billede af statsministeren. Af en ung mand, der lidt tilfældigt falder ind i politik og gør det til sin levevej. Sit projekt. Siden han som ung kom ind i Venstres Ungdom, har han været plaget af evig tvivl om, hvad han egentlig skulle – om, hvad der skulle være hans projekt.
Han portrætteres som både ærgerrig, utålmodig og humørsvingende med jævnlige raseriudbrud. Men også som ubeslutsom og usikker. Flere gange på vej ud af politik.
Forfatterne selv understreger, at de har villet gribe opgaven anderledes an, end man har gjort i de to foregående portrætbøger.
De har for eksempel talt med "over 200 personer, der har været tæt på Løkke i hans politiske liv". Det siger sig selv, at begrebet "tæt på" i så fald har en ret vid fortolkning.
Men uanset hvor mange kilder de har, kan de ikke undgå at komme rundt om de samme emner. Det er jo den samme mands historie.
Bogen er delt i tre dele. Første del handler om hans entré i ungdoms-, byråds- og amtsrådspolitik frem til folketingskarrieren og udnævnelsen til indenrigs- og sundhedsminister i 2001.
Anden del vedrører 2001-2009, hvor han slår igennem med sundhedsreformer og ikke mindst den kommunale strukturreform. Men hvor han også for alvor kommer i uføre med sin bilagssag.
I tredje del beskrives hans foreløbige karriere som statsminister siden 2009, der mildt sagt har været en slem affære med det katastrofale klimatopmøde, finanskrisen og De Konservatives ned-smeltning.
Undervejs bringes også artige afsløringer: at daværende klimaminister Connie Hedegaard (K) skulle have været tæt på at forlade sin ministerpost, da hun blev holdt væk fra et internationalt klimamøde i Washington i april 2009, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) selv ville deltage i.
I forbindelse med Rigsrevisionens gennemgang af sagen om overbetaling af privathospitaler er der også nyt. Angiveligt har embedsmænd i Sundhedsministeriet fået besked på at koordinere med embedsmænd i andre ministerier, at de skulle slette e-mails om en hemmelig rapport om økonomien i privathospitalerne. Det fremgår ikke, hvem der har givet ordren til embedsmændene, men det er under alle omstændigheder helt uhørt.
I den mere sladdertunge afdeling er der beretninger om embedsmænd, der undrer sig over Lars Løkke Rasmussens forbrug af alkohol, et tema, som gennemspilles flere steder.
Som optakt til den store tv-dramaserie "Borgen" på DR 1 kunne man næppe vælge noget bedre forlæg end denne bog. Den indeholder alt, hvad man kan forestille sig af spin, rygter og kynisme, og kunne formentlig med få tilretninger bruges som manuskript.
Det er underholdende, men er det sandt? Langt det meste er selvfølgelig, men den store svaghed ved at bruge anonyme kilder – om det så er 200 – blinker i neon fra hver eneste side.
Forfatterne nævner flere gange begrebet spin, men mon ikke forfatterne i nogle tilfælde selv er blevet ofre for spin og manipulation? Kilder, der udtaler sig anonymt, er jo dejligt fri for at stå til ansvar og kan i princippet lyve så stærkt, det skal være. Denne anmelder er allerede blevet gjort opmærksom på en række unøjagtigheder i bogen af en "kilde med nære forbindelser til Venstres top". Ligesom nogle oplysninger hænger på blot en enkelt kilde og ikke synes krydstjekket.
Her er det en stor svaghed, at statsministeren ikke selv har villet medvirke.
"Projekt Løkke" er en grusom historie, men bestemt værd at læse, hvis man ellers kan tåle at miste den sidste rest af respekt for såvel statsministeren som det politiske system i al almindelighed. Man er dog også godt kørende med Niels Krause-Kjærs bog om Lars Løkke. Den er kun ond.
Tanja Frede-riksen og Sigge Winther Nielsen: Projekt Løkke. 324 sider. 300 kroner. Gylden-dal. Udkommer i dag.