Manden, der lærte os at elske Morse

Colin Dexter er manden bag de populære krimier om inspector Morse fra Oxford. Det var en regnfuld familieferie, der satte Dexter i gang med forfattergerningen. I dag fylder den Wagner- og ølglade Dexter 80 år

Colin Dexter var tilknyttet universitetet i Oxford fra 1966 til 1987, og først derefter besluttede han sig for at blive forfatter på fuld tid. Her er han fotograferet til bogmesse i Forum i København i 1996. --
Colin Dexter var tilknyttet universitetet i Oxford fra 1966 til 1987, og først derefter besluttede han sig for at blive forfatter på fuld tid. Her er han fotograferet til bogmesse i Forum i København i 1996. --.

Han er glad for fadøl, litteratur, svære krydsogtværs-opgaver og Wagner-operaer, og på den måde har han en del til fælles med den romanfigur, han selv har skabt, nemlig den legendariske inspektør Morse fra politiet i Oxford i England.

Men i modsætning til Morse, der afgik ved døden i romanen "Et kors for Morse" på dansk fra 2000, så lever forfatteren Colin Dexter og runder i dag endnu et skarpt hjørne med sin 80-års fødselsdag.

Colin Dexter er en af Storbritanniens bedste nulevende krimiforfattere, og hans bøger om Morse har vundet utallige priser og er blevet læst over hele verden.

Den første roman, hvor Dexter introducerede Morse og hans tro følgesvend Lewis, udkom herhjemme i 1991 under titlen "Sidste bus til Woodstock", mens den i England allerede udkom i 1975. Faktisk havde briterne haft mulighed for at læse de første otte af de i alt 13 Morse-bøger, før den første blev oversat til dansk.

Det siger noget om Morse-bøgernes succes, at de stadig udkommer i nye oplag og nye indbindinger, mens tv-serien om Morse og Lewis stadig genudsendes på diverse tv-kanaler rundt om i verden.

For eksempel har DR 1 netop sendt den populære Morse-serie hver lørdag eftermiddag, og det er langtfra første gang, at danske seere har haft mulighed for at stifte bekendtskab med Morse på tv. Når inspektør Morse og hans assistent Lewis har vist sig at være så holdbare, som tilfældet er, skyldes det blandt andet Colin Dexters talent for at udtænke det ene finurlige og overraskende plot efter det andet.

Men også at han sprogligt formår mere end de fleste krimiforfattere, og dermed befinder Morse-bøgerne sig niveauer over almindelig, gængs underholdningslitteratur.

Colin Dexter er født og voksede op i byen Stamford, der ligger cirka 130 kilometer nord for London. Her gik han i gymnasiet, og efter at have aftjent sin værnepligt begyndte han at studere på Christ?s College i Cambridge. Han læste latin og græsk og fuldendte studierne i 1958 med en Master?s Degree.

Derefter fulgte 13 år, hvor han underviste i sine hovedfag, inden han måtte opgive lærergerningen på grund af begyndende døvhed. Familien flyttede til Oxford i 1966, og Dexter blev tilknyttet universitetet i Oxford i årene fra 1966 til 1987. Først herefter besluttede Dexter sig for at blive forfatter på fuld tid.

Colin Dexter har gennem årene ofte fortalt om den ferie i Wales med familien, hustruen Dorothy og parrets to børn, hvor det regnede og regnede. Han kedede sig så bravt, at han gav sig til at læse en krimi og blev overrasket over den dårlige kvalitet. Så han gik selv i gang, og nogle år senere forelå resultatet i form af den første Morse-krimi, "Sidste bus til Woodstock". Fra begyndelsen stod det ikke skrevet, at Morse-bøgerne skulle blive en sådan succeshistorie, som tilfældet er.

Det første forlag, Colin Dexter sendte sin roman til, sagde nej tak, hvilket de nok har fortrudt bitterligt. I andet forsøg lykkedes det, men bogen vakte egentlig ikke større opsigt, da den udkom. I et land med en krimitradition, der indeholder navne som Arthur Conan Doyle, Agatha Christie, Dorothy L. Sayers og P.D. James, skal der noget til at slå igennem for alvor, og det er ikke sikkert, at Morse-bøgerne havde opnået den succes, de har, hvis det ikke var, fordi en tv-producer senere faldt over Dexters Morse-bøger og besluttede sig for at omsætte dem til en tv-serie.

I årene fra 1987 til 2000 blev der produceret i alt 33 afsnit med Morse og Lewis i hovedrollerne – 20 afsnit flere, end der er bøger med de to. Men Colin Dexter har altid været med som konsulent, og han har leveret gode idéer til de afsnit, der ikke bygger over hans bøger. Ligesom filminstruktøren Alfred Hitchcock gjorde i sine film, dukker også Dexter op som statist uden replikker i de fleste af tv-afsnittene.

Men den største del af æren for tv-serierne med Morse må tillægges skuespilleren John Thaws fremragende fortolkning af Morse. Thaw selv døde i 2002, to år efter at det sidste afsnit af Morse-serien var blev optaget, men inden da havde han for altid formået at sætte ansigt og korpus på Dexters romanfigur, ligesom hans makker, skuespilleren Kevin Whately, for altid har sat sit præg på Lewis.

Og Colin Dexter er stadig med på sidelinjen i produktionen af de nye tv-afsnit med titlen "Lewis", der også har været vist på dansk tv. Her fortsætter Lewis i Kevin Whateleys skikkelse med at opklare mord i Oxford, og siden det første afsnit blev vist i England i 2006, er det indtil videre blevet til 16 episoder af "Lewis".

mie@k.dk