Meditative vandringer fra Helsingør til Slangerup

Nu foreligger tredje bind i Jens Kristian Krarups serie "Den danske klosterrute". En bog, der er nyttig at læse både før og under turen

Den nye bog i Jens Kristian Krarups serie "Den danske klosterrute".
Den nye bog i Jens Kristian Krarups serie "Den danske klosterrute".

Nok bor der mange mennesker i Nordsjælland, og nok er der i løbet af den seneste generation blevet bygget meget. Men søger man fred, kan det på mange stræk stadig sagtens lade sig gøre at finde den.

Var man ikke klar over det i forvejen, kan man få det at vide i tredje bind af Jens Kristian Krarups serie "Den danske klosterrute". Denne gang beskriver han en tur "Fra Helsingør til Slangerup - med Eskilsø", som titlen lyder.

"Den danske klosterrute" er en turist- og pilgrimsvandrerute fra Helsingør til Frederikshavn, en strækning på cirka 1800 kilometer. Vejen, der har sig selv som mål, anvises med udgangspunkt i temaerne kirke, kunst, historie og natur. Ruten er først og fremmest tilrettelagt for vandrere, idet den er et forsøg på at genoplive en gammel tradition for meditative vandringer, men tilpasset nutidens betingelser og behov.

Cyklister kan imidlertid også være med. Bøgerne er - blandt andet - meget praktisk orienterede. Karakteristisk for den ned til mindste detalje omsorgsfulde forfatter er hans anbefaling af "en robust cykel med solide dæk" samt af et "langsomt til moderat tempo".

I den nye bog forebereder han samtidig de cyklende af sine læsere på, at det på enkelte korte strækninger er nødvendigt at stå af og trække. Eller man kan vælge hans forslag til en alternativ rute.

Turen, der beskrives, er på 110 kilometer og går gennem en del af Nordsjælland, der er fyldt med kulturminder og naturseværdigheder. På næsten hele strækningen fra Helsingør til Hillerød følges den kommende nationalpark, "Kongernes Nordsjælland", med nogle af Danmarks største løvskove og flere store søer.

Jens Kristian Krarup betegner Gribskov og skovene ved Gurre som "nogle af de biologisk og kulturhistorisk mest interessante i landet". Cirka en tredjedel af turen passerer gennem disse skove. Alt i alt formidler guidebogen oplevelser af en mangfoldighed af slotte, kirker, "klostersteder" og kulturmiljøer og minder dermed læserne om rigdomme, hvis tilstedeværelse de færreste vel er bevidste om.

Det er en bog, man begynder at læse hjemme. Inden turen. Det fyldige baggrundsstof rummer et væld af oplysninger uden at virke kompakt. Og gode fotografier indfanger nogle af de stemninger, som man undervejs kan søge dybere ind i. Det er også en bog, der er nyttig at have med - formatet er rejsevenligt - blandt andet af hensyn til de mange, udførlige praktiske oplysninger, herunder om spise- og overnatningssteder.

Så vandrerne kan være helt rolige: Jens Kristian Krarup er hos dem.

grymer@k.dk

Jens Kristian Krarup: Fra Helsingør til Slangerup. Tredje bind i serien Den danske klosterrute. 224 sider. 299 kroner. Unitas.