Prøv avisen

Ny tjubang-bibel for børn

0 Bibelselskabets manga-serie: Et sted skal bibellæsningen jo begynde, og her er en serie, der har chance for at konkurrere med de 9-12-åriges enorme medieudbud. – Tegning af profeten Elias: Bibelselskabet. Foto: Bibelselskabet

MED BILLEDSERIE Action, drama, helte og skurke. Bibelen har det hele. Sidste bind i Bibel-selskabets manga-tegneserie udkommer i dag

Boganmeldelse

Dø, dreng!

Tramp, tramp.

ZAA

SWING

DONK

BOING

Skriiig!

HURRAAAA

Goliat er død!

Dét er fortællingen om David mod Goliat ord for ord over tre pangfarvelagte sider fyldt med fartstriber, forvredne ansigtsudtryk og ekstreme positurer.

Bibelselskabets fem bind og 1400 sider lange bibeladaption i form af shonenmanga (japansk for drengetegneserie) er det modsatte af subtil. Absolut intet overlades til fantasi eller fortolkning. Skal man beskrive serien i tre ord, må det første være larmende!!!! (med mindst fire udråbstegn), det andet hæsblæsende, og det tredje: velkommen. For der findes ikke noget helt tilsvarende.

Her er en bibel, man kan stikke i hænderne på en 10-årig og forvente, at den bliver læst. Selvfølgelig skal man være klar til at tale om den bagefter, for Bibelen er brutal. Folk sulter, myrder, brænder og fordømmes. Her forsynet med lydord som Skriiiig!.

LÆS OGSÅ: Taleboblebibler fornyer fortællingerne

I dag udkommer sidste, og mindst sammenhængende, bind, Manga Profeter. Hvor tidligere bind fokuserede på få karakterer Jesus i Manga Messias, Peter og Paulus i Manga Metamorfose skal denne nå omkring alle Det Gamle Testamentes profeter og titelfigurer: Elias, Elisa, Ezekiel, Ester, Esajas og alle dem, der ikke begynder med E. Det forsøges gjort på 282 A5-sider med ganske få billeder og talebobler pr. side.

Nu foreligger hele Bibelen i manga-form. Men Bibelen består af 66 bøger og breve; den udgør ikke nødvendigvis den mest flydende, lineære fortælling. Heller ikke som manga. Klogeligt optager drømmesyn, lignelser og profetier hele vejen igennem de fem bind mindre plads end de mere kausale historier om for eksempel Abraham, David eller Elias (der her bærer Superman-rød kappe og har tilhørende fysik. Batman og Spider-Man, kom an).

Ifølge forlaget er målgruppen minikonfirmander til konfirmander. Sidstnævnte aldersgruppe stiller nok lidt større kvalitetskrav.

Serien er lavet i Japan med et vestligt publikum for øje. Det er samlebåndsarbejde med skiftende forfattere og tegnere. Men det samme kan siges om den manga, danske børn allerede læser, som Dragonball Z og Naruto.

LÆS OGSÅ: Bibelen! Med udråbstegn!!!

Det japanske islæt gør derfor alligevel serien til noget særligt. Noget nyt. Noget for tweens.

Hver side er forsynet med kapitel- og vershenvisninger til originalteksten, så bibelbegynderen kan læse videre i den rigtige bibel. Bag i mangaerne findes gode og overskueliggørende stamtræer og landkort. Japanolog Mette Holms oversættelse byder på fejlfrit og flydende dansk i de små talebobler.

I sig selv er manga-Bibelen Manga Mosebøger, Manga Monarker, Manga Messias, Manga Metamorfose og Manga Profeter tilsammen en til tider rodet og uimponerende affære, der dog udfylder et hul (forhåbentlig også et behov) for tjubang-bibelfortælling for især drenge. Det er, hvad serien er og kan. Intet mere, intet mindre.

TEMA: Tegneserier og tro

Info: Kozumi Shinozawa, Ryo Azumi med flere: Manga Mosebøger, Manga Monarker, Manga Messias, Manga Metamorfose og Manga Profeter. 1400 sider. 119,95 kroner pr. bind a knap 300 sider. Bibelselskabet. Udkommer i dag.

TRAILER:

Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Bibelselskabet Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet
Foto: Bibelselskabet