Forfatter: Sådan bliver du mere taknemmelig

Hvad vil det sige at være taknemmelig? Det giver sociolog Rikke Østergaard, der er aktuel med bogen "Tak!", et bud på her

Et komplet taknemmelighedstankesæt findes ikke. Alligevel har sociolog Rikke Østergaard her til slut i sin bog forsøgt at samle en masse eksempler på, hvad det vil sige at være taknemmelig.
Et komplet taknemmelighedstankesæt findes ikke. Alligevel har sociolog Rikke Østergaard her til slut i sin bog forsøgt at samle en masse eksempler på, hvad det vil sige at være taknemmelig. Foto: Emil Kastrup Andersen.

Det er svært at forudsige, hvad dit liv kommer til at byde på, og hvordan du helt konkret skal være taknemmelig i alle tænkelige situationer. Et komplet taknemmelighedstankesæt findes ikke. Alligevel har jeg her til slut i bogen forsøgt at samle en masse eksempler på, hvad det vil sige at være taknemmelig. Måske har du oplevet noget, der minder om det, jeg beskriver; måske kommer du i en lignende situation en dag.

Det er egentlig ikke så vigtigt. Ideen er, at du bliver inspireret af, hvad det vil sige at være taknemmelig. De dage du synes, det er svært at tænke taknemmeligt, kan du slå op i bogen og udfordre dine vanetanker med de sider, der følger nu.

Du er taknemmelig, når du … fokuserer på de små mirakler i hverdagen.

Du er taknemmelig, når du … ser, at vi mennesker er forbundet, og at dit smil skaber et smil hos dem, du møder.

Du er taknemmelig, når du … flytter fokus fra alt det, du ikke kan ændre eller gøre noget ved lige nu, til det, der fungerer, og det, du kan gøre noget ved.

Du er taknemmelig, når du … ser glasset som halvfyldt, i stedet for halvtomt.

Du er taknemmelig, når du … værdsætter alt det, du har i livet.

Du er taknemmelig, når du … kigger op i himlen og mærker, at livet er større end den virkelighed, du er i gang med lige nu.

Du er taknemmelig, når du … fokuserer på det gode på din ferie i stedet for at hidse dig op over små ting, der ikke fungerer.

Du er taknemmelig, når du … fortæller din kollega, partner og ven eller dine børn og forældre, hvor meget de betyder for dig.

Du er taknemmelig, når du … tør tage imod hjælp og vise andre, at det betyder noget for dig, at de hjælper dig.

Du er taknemmelig, når du … ser på din partner og glæder dig over, at I har hinanden, i stedet for at ødelægge din dag med fokus på småting, der irriterer dig.

Du er taknemmelig, når du … hver dag beslutter dig for at være taknemmelig for en helt konkret og umiddelbart lille ting – en blomst, der er sprunget ud, at du har rent sengetøj, eller at det er smukt, når du kigger ud ad vinduet på jobbet.

Du er taknemmelig, når du … har mødt en ophidset person på gaden og ikke lader dig rive med af personens dårlige humør. Du går videre uden selv at hidse dig op og glæder dig over, at du ikke lader andre menneskers følelser påvirke dig i en dårlig retning.

Du er taknemmelig, når du … står i noget svært og ved, at du har en god ven, du kan ringe til. En, du virkelig kan tale med og være dig selv over for. Og du værdsætter din ven og jeres venskab.

Du er taknemmelig, når du … ser, at hverdagen fungerer, og at både du og din familie er sunde og raske og trives godt

Du er taknemmelig, når du … i selv svær sygdom eller store udfordringer holder fast i troen på, at der kommer en løsning.

Du er taknemmelig, når du … får lov til at brokke dig, fordi du ved, at det hjælper dig til hurtigt at få det ud af kroppen og tankerne, så du kan rette fokus mod det, du kan ændre.

Du er taknemmelig, når du … oven på et skænderi tør sige, at du var urimelig, for så ved du, at konflikten ikke vokser unødigt.

Du er taknemmelig, når du … formår at tænke positivt på grå dage, for vejret skal ikke styre dig.

Du er taknemmelig, når du … ikke lader andres dårlige humør gå ud over dig.