Forfatterens fem forslag til gode efterårsbøger

Se hvilke bøger forfatter Ida Jessen anbefaler, man bruger efteråret på at dykke ned i

Forfatter
Forfatter. Foto: Leif Tuxen.

Der er nok at vælge imellem, når forlagene lancerer deres omfattende bogpakker hen over efteråret. Men hvad er egentlig værd at bruge sine efterårsaftener på?

Forfatter Ida Jessen giver her sit bud på, hvilke bøger der gør sig godt som efterårslæsning:

684 sider, 199.95 kroner, Rosinante

Efteråret er tid til fordybelse. Her kan man læse litteratur, som man ikke magter i den sitrende, summende sommer eller om foråret, når alting står på spring. Jeg er lige kommet hjem fra Sankt Petersborg, som er den mest betagende by, jeg nogensinde har været i. Derfor vil jeg i gang med at læse Dostojevskij.

Den første, jeg tager fat på, er Forbrydelse og Straf, som for mig står som et af litteraturens største mesterværker. Intet menneskeligt er ham fremmed, og i hans kompromisløse graven i menneskesindet, viser han, at kærligheden findes.

LÆS OGSÅ: Ingen mennesker er pletfrie

157 sider, 248 kroner, Batzer & Co

Der har været meget fokus på norsk litteratur med Knausgård som bølgebryder. Jeg synes ikke, han er særlig interessant, litterært set. Men hans kollega, Tomas Espedal, skriver fantastisk. Også han skriver om sit eget liv.

Mod Kunsten er den bedste af hans bøger. Den handler om, hvordan han efter sine børns mors død vil holde op med at skrive for at blive som en mor for sine døtre. Men de beder ham om at være deres far og om at skrive, så de ikke mister både deres mor og deres far.

Bogen handler om sorg, og den er næsten hvid af skønhed.

INTERVIEW: Tomas Espedal: Ingen ved, hvor længe glæden vil vare

176 sider, 99 kroner, Vandkunsten

Joseph Roths Job udkom for første gang på dansk for et par år siden.

Den er skrevet i trediverne og handler om en russisk jøde, der ligesom Job prøves og prøves, men aldrig mister sin tro og sit håb. Den er formidabel og morsom.

ANMELDELSE: Ad uransagelige veje


.

368 sider, 349 kroner, Gyldendal

Sammen med min mor oversætter jeg den canadiske novelleforfatter Alice Munro. Hendes noveller er i verdensklasse.

Hver enkelt novelle føles så fyldig som en lille roman. Hendes personer prøves også hårdt, men Alice Munro lader dem kun sjældent resignere eller gå i opløsning.

Det er historier om at kæmpe for sin lykke. Det er svært at anbefale en enkelt af hendes novellesamlinger. Hver af dem er et lille mesterværk.

ANMELDELSE: Genkendelsens glæde

217 sider, 199,95 kroner, Rosinante

Når man læser Virginia Woolf, skal man have god tid. Hendes bøger kræver, at man lader sig føre med af sproget, af billederne og associationerne.

Magter man det, venter der oplevelser, der er større end de fleste andre. Min favorit er Til Fyret. Også den handler om sorg og kærlighed.

TEMA: Litteraturens store klassikere