Korrespondent: Catalonsk had er værre, end jeg troede

Jeg har aldrig for alvor troet på, at en catalonsk løsrivelse ville blive en realitet. Ikke før nu, fortæller journalist Susanne Utzon efter denne uges anholdelser og uro i den spanske region

Spansk politi forsøgte at holde styr på catalonske indbyggere, der protesterede tidligere på ugen efter anholdelser af lokale politikere kort før afstemning om løsrivelse.
Spansk politi forsøgte at holde styr på catalonske indbyggere, der protesterede tidligere på ugen efter anholdelser af lokale politikere kort før afstemning om løsrivelse. . Foto: Emilio Morenatti/ap/ritzau.

Er Catalonien på vej mod løsrivelse fra Spanien? Det spørgsmål dukkede atter op i denne uge, da 12 catalonske politikere og medlemmer af administrationen i regionen blev anholdt af spansk politi.

Anholdelserne sker 10 dage inden en planlagt folkeafstemning om løsrivelse. Men den er ifølge den spanske forfatningsdomstol ulovlig.

Tidligere afstemninger er blevet opgivet, ligesom der før har været uro i regionen på grund af ekstreme grupperinger, der vil have fuldstændig uafhængighed.

Men situationen er anderledes alvorlig nu, mener Kristeligt Dagblads korrespondent i Italien, Susanne Utzon, som tidligere har boet i Cataloniens hovedby, Barcelona.

”Jeg har aldrig, i den tid jeg har kendt til Spanien, for alvor troet, at en catalonsk løsrivelse ville blive en realitet. Ikke før nu. Det er alvorligt. Dengang jeg boede i Barcelona for 25 år siden, foregik løsrivelsessnakken mest blandt mere rabiate grupper. Men det har ændret sig.”

Hvad er det, der har ændret sig, som gør situationen mere alvorlig nu end tidligere?

Susanne Utzon, korrespondent i Italien, har boet i Spanien i mange år.
Susanne Utzon, korrespondent i Italien, har boet i Spanien i mange år.

”Den store moderate midtergruppe, som hidtil har været tilfredse med den selvstændighed, man trods alt har opnået, har måske også fået nok. Og så skal der åbenbart ikke mere til at rykke dem mod et ja til total uafhængighed end nogle anholdelser som i denne uge op til afstemningen.”

Hvor alvorligt opfatter du situationen nu?

”Der er to sider af den sag. For det første er der alene på grund af den demografiske udvikling mange indbyggere i Catalonien, som er flyttet dertil fra andre dele af landet. De er ikke oprindeligt catalonske og dyrker ikke den identitet på samme vis.”

”På den anden side viser udviklingen de seneste årtier også, at bevægelsen for selvstændighed stille og roligt er blevet styrket. Og pludselig ser det farligt ud. Det skyldes især den måde, centralregeringen håndterer det på og går ind og reagerer med anholdelser. Det gør helst sikkert mange flere cataloniere vrede og mere tilbøjelige til at støtte løsrivelsesbevægelsen og måske endda stemme ja ved en afstemning.”

Hvorfor vil man løsrive sig fra resten af Spanien?

”Catalonierne har som den rige region altid været trætte af at sende penge mod syd til den samlede statskasse, lige som Nord- og Syditalien. I dag har cataloniere større råderet over skattekroner, og jeg har set løsrivelsestankerne stort set forsvinde. Men der er kommet en større utilfredshed i kølvandet på den økonomiske krise i Spanien, der har ramt hårdt. Det er helt bestemt en medvirkende faktor for den aktuelle situation.”

”Og så ligger der en blodig historie til grund for det for mange især ’gamle’ cataloniere indædte had til centralregeringen og Madrid, som for andre kan være svært at forstå udefra. Det er et had, der stammer tilbage fra diktaturet under Franco, hvor regionen blev undertrykt og ikke måtte dyrke sit regionale sprog og egen kultur og tradition. Der blev slået meget hårdt ned på modstandsbevægelsen, og det har man ikke glemt og ligger dybt i enhver catalonier. Ugens anholdelser har kun pustet til den gamle konflikt.”

Hvad vil der ske, hvis afstemningen 1. oktober gennemføres og fører til et ja til løsrivelse?

”Ingen ved, hvad der vil ske. Det er en ulovlig afstemning, så man vil fra Madrid kalde den ulovlig og ugyldig. Men det vil for de lokale politikere i Catalonien betyde, at de nu er klar over, at borgerne i deres områder går ind for løsrivelse og må derfor arbejde ud fra det ønske og måske mere rabiat end før. Det kan kun blive et problem. Resultatet kan måske munde ud i yderligere forhandlinger om mere selvstyre, end man allerede har.”

Hvad taler imod en løsrivelse?

”Det er farligt for Spanien, hvis man lader Catalonien løsrive sig helt. Selvfølgelig på grund af det økonomiske tab ved det. Men hvad vil det medføre af andre regioners selvstyreønsker, som for eksempel Baskerlandet. Men det er også et problem for EU, for hvad vil skotterne og waliserne lige pludselig forestille sig kan lade sig gøre for dem?”

Hvor samlet er Spanien egentlig som nation?

”Det er meget mere samlet end Italien. Barcelona var historisk set et slags grevskab, men helt tilbage til slutningen af 1400-tallet fik man kontrol med byen. Der har dog altid været et modsætningsforhold mellem kongemagten i Madrid og Catalonien.”

Kan krisen ligefrem føre til vold?

”Der var voldelige grupper og deciderede terrorgrupper, da jeg boede i landet. Men de har ligget stille i mange år. Det er samme type rabiate venstrefløj, man kender herhjemme fra bz’ere og maskerede stenkastere i København. Men der er altid en risiko for øget vold, når folk er fanatiske omkring en sag. Og Spanien har en blodig historie, der ikke går mange år tilbage, hvor den baskisketerrorgruppeETA for eksempellikviderede folk. Måske den undertrykte del af befolkningen vil gribe til våben, hvis de ikke ser andre muligheder. Men det er meget svært at sige nu.”