Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Overblik: Hold dig opdateret om coronaepidemien i DanmarkI et historisk voldsomt indgreb fra regeringen er Danmark for at mindske spredningen af coronavirus lukket ned til – som det ser ud lige nu – 14. april. Kristeligt Dagblad giver her det store overblik over virussens udvikling i landetAf Rasmus Fahrendorff, Evander Pedersen, Ida Kragh Pedersen & Amalie Pil Sørensen
Senest opdateret: Torsdag den 2. april klokken 15:46

Facebook
Twitter


Indlagte

525


På intensiv

153


Døde

123*


*Antallet af døde skal tages med forbehold. Det drejer sig om borgere, som var indlagt med andre alvorlige sygdomme og efter deres død fik konstateret smitte med coronavirus. Det er uvist, om dødsårsagen hænger direkte sammen med virussen.

Senest opdateret: Torsdag den 2. april klokken 15:46


 

Corona-udviklingen i Danmark 
 

Nyt om epidemien Fremover får regeringen mulighed for at forbyde forsamlinger på mere end to personer, hvis det bliver nødvendigt under udbruddet af coronavirus. Det vedtog Folketinget sent tirsdag aften. 96 stemt for, ingen stemte imod. Vedtagelsen er ikke ensbetydende med, at det nuværende forsamlingsforbud bliver skærpet. Det giver blot regeringen muligheden.

 Coronakrisen kan give en nedgang på mellem tre og ti procent i dansk økonomi i 2020. Det spår Nationalbanken. I sin analyse bakker Nationalbanken op om de økonomiske tiltag, der indtil videre er blevet iværksat af Folketinget.

 
 

Videoføljeton: Læge Torben Mogensen orienterer løbende om coronavirussen 


Torben Mogensen

  • Uddannet læge i 1981.
  • Speciallæge i anæstesiologi og intensiv terapi i 1991.
  • Dr.med. i 1995.
  • Bachelor i filosofi fra Københavns Universitet i 2011.
  • Ledende overlæge på anæstesiafdelingen på Amager og Hvidovre Hospital 1998.
  • Lægelig direktør/vicedirektør på Amager og Hvidovre Hospital 2003-2015.
  • Professor ved Lanzhou University i Hospital Management, Kina, fra 2015.
  • Formand for Lungeforeningen.

 

Meget mere om coronavirussen 
 

Sundhedsstyrelsen svarer på fem af de vigtigste spørgsmål 
 

Hvad er coronavirus?

Coronavirus er en familie af virus, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. Verdenssundhedsorganisationen WHO har den 11. februar 2020 meldt ud, at den nye coronavirus-sygdom har fået navnet covid-19. Det første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i den østlige del af Kina i december 2019. De smittede har haft symptomer på lungebetændelse: feber, tør hoste og i nogle tilfælde besværet vejrtrækning. Der har dog også været påvist smitte hos personer med milde øvre luftvejssymptomer.

Hvor alvorlig er coronavirus?

På nuværende tidspunkt beskriver verdenssundhedsorganisationen WHO, at coronavirus i 80 procent af tilfældene giver milde symptomer, som ikke kræver indlæggelse på sygehus, mens 15 procent bliver så syge, at de må indlægges på sygehus. Yderligere fem procent bliver så alvorligt syge, at indlæggelse på intensiv afdeling bliver nødvendigt. Alvorlig sygdom ses primært hos ældre og svækkede.

Hvordan smitter coronavirus?

Udbruddet spreder sig ved person-til-person-smitte. Der er set smitte til sundhedspersoner og smitte mellem familiemedlemmer og til andre kontakter. Smitte sker hovedsageligt ved direkte dråbespredning fra nys eller host eller ved indirekte kontakt. Det er endnu ikke helt afklaret, hvorvidt smittede kan smitte andre, hvis man ikke selv har tegn på sygdom i luftvejene med for eksempel hoste, åndenød og feber, men undersøgelser peger på, at det er personer med tegn på sygdom i luftvejene, der er årsag til langt størstedelen af nye tilfælde.

Hvordan undgår jeg smittespredning?

Selv om coronavirus ser ud til primært at forårsage alvorlig sygdom hos ældre over 80 år og personer med kronisk sygdom, er det vigtigt, at alle andre også hjælper med at begrænse smittespredning mest muligt. Børn og voksne er ofte dem, som spreder smitte, fordi de er mere aktive og kommer mere rundt i samfundet. Selv om du ikke tilhører risikogruppen, kan du derfor også hjælpe med at beskytte vores ældre og særligt sårbare ved at begrænse smittespredning.

Smittespredning sker ofte ved dråber fra hoste og nys, som spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvor de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De falder dog hurtigt til jorden og bliver ikke hængende i luften. En anden hyppig smittevej ved at man rører sig i næse, mund eller øjne med virus på hænderne.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du:

– Vasker hænder hyppigt og grundigt, især efter at du har været ude blandt andre mennesker, før du skal spise med videre.
– Viser hensyn til andre ved at nyse eller hoste i et engangslommetørklæde eller albuebøjningen.
– Begrænser fysisk kontakt ved at undgå håndtryk, kindkys og kram.
– Er ekstra opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.
– Er ekstra opmærksom på din opførsel på steder med mange mennesker, herunder i offentlige transportmidler, blandt andet holder afstand til andre personer så vidt muligt, særligt hvis de ser syge ud, sørger for at holde god håndhygiejne med videre.

Hvem er i særlig risiko og sårbare for smitte og alvorlig sygdom?

Du kan være i særlig risiko for smitte og for at blive alvorligt syg med coronavirus, hvis du er:

– Ældre, særligt ældre over 80 år.
– Kronisk syg med moderat eller svær sygdom, for eksempel kronisk lungesygdom, hjertekarsygdom, kræftsygdom og diabetes 1 og 2 samt nedsat immunforsvar.
– Gravid (ud fra et forsigtighedsprincip).
– Barn, der lider af kronisk sygdom (ud fra forsigtighedsprincip).

Er du i tvivl om, hvorvidt du er i særlig risiko i forhold til netop din sygdom, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du taler med den læge, som behandler dig.

 
 

Sådan har coronavirussen udviklet sig