Coronapandemien har fordoblet mængden af hjemmearbejde

Ledere og medarbejdere har under coronakrisen fundet ud af, at hjemmearbejde fungerer, siger chefkonsulent.

Undersøgelsen, som er udført på baggrund af svar fra Dansk Erhvervs medlemmer, viser, at to ud af tre virksomheder tilbyder de ansatte at arbejde hjemmefra. (Arkivfoto).
Undersøgelsen, som er udført på baggrund af svar fra Dansk Erhvervs medlemmer, viser, at to ud af tre virksomheder tilbyder de ansatte at arbejde hjemmefra. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Der bliver arbejdet dobbelt så meget hjemmefra i dag end før coronapandemien.

Det viser en analyse fra Dansk Erhverv, som repræsenterer 18.000 medlemsvirksomheder og flere end 100 brancheforeninger.

I en gennemsnitlig virksomhed var det før corona otte procent af arbejdstimerne, der blev gennemført hjemmefra. I dag er det steget til 16 procent.

Pernille Taarup, chefkonsulent inden for HR og ledelse i Dansk Erhverv, påpeger, at flere under coronapandemien, hvor mange blev nødt til at arbejde fra hjemmekontoret, har fået øjnene op for det positive ved en anden arbejdsform.

- Jeg tror, at både ledere og medarbejdere har fundet ud af, at det er en arbejdsform, der fungerer. Det giver en fleksibilitet for medarbejderne. Både i forhold til transporttid, work-life balance, og den måde vi arbejder på, hvis vi gerne vil fordybe os i nogle opgaver.

- Corona tvang mange af os hjem. Og det viste sig, at produktiviteten var lige så høj, som når man var på arbejde, og at medarbejderne blev glade for også at kunne arbejde hjemme en del af tiden, siger hun.

Undersøgelsen, som er udført på baggrund af svar fra Dansk Erhvervs medlemmer, viser, at to ud af tre virksomheder tilbyder de ansatte at arbejde hjemmefra.

I gennemsnit vælger ansatte at arbejde hjemme to gange om ugen.

Hjemmearbejde er ifølge analysen desuden væsentligt mere udbredt i større virksomheder end i de små.

Særligt i it-tele-branchen og rådgivningsbranchen er hjemmearbejde populært. I it-tele-branchen er det 43 procent af arbejdstimerne, der udføres hjemmefra. I rådgivningsbranchen er det 24 procent.

De fleste af de virksomheder, som ikke tilbyder hjemmearbejde, forklarer, at årsagen er, at opgaverne kun kan løses fysisk i virksomheden.

Ifølge Pernille Taarup er det svært at forudsige, om hjemmearbejde bliver endnu mere udbredt end i dag. Mange virksomheder er i gang med at finde ud af, hvad der fungerer for dem, og hvordan balancen skal være, fortæller hun.

/ritzau/