Digital kirkegænger: ”På en måde følte jeg mig tættere på præsten”

Tina B. Kristensen går normalt ikke så ofte til gudstjeneste. Men i søndags var hun alligevel en af de mange digitale kirkegængere, der så højmessen over Facebook

Tina B. Kristensen blev i januar gift i Vor Frelsers Kirke, som i søndags holdt digital gudstjeneste. Privatfoto.
Tina B. Kristensen blev i januar gift i Vor Frelsers Kirke, som i søndags holdt digital gudstjeneste. Privatfoto.

Søndag er dagen, hvor der holdes gudstjenester i de danske folkekirker. Og selvom kirkerne på grund af coronavirussen lige nu er lukket, var det for nogle af dem stadigvæk tilfældet i søndags. I stedet for at tage plads på kirkebænkene, sad kirkegængerne dog hjemme i deres stuer, hvorfra de kunne følge med i digitale gudstjenester.

Tina B. Kristensen fra Aalborg var en af de mange digitale kirkegængere, som så med i søndags. Normalt går hun ikke så meget i kirke, og det var faktisk lidt et tilfælde, at hun faldt over den digitale gudstjeneste på Facebook, fortæller hun.

”Jeg sad derhjemme, og i disse tider, hvor man er spærret inde, sker der jo ikke så meget. Men så opdagede jeg pludselig, at Vor Frelsers Kirke her i Aalborg sendte live fra gudstjenesten. Og så besluttede jeg mig for at følge med,” fortæller hun.

Gudstjenesten foregik sådan, at præsten sad forrest på en stol, mens man i baggrunden kunne se organisten og kirkesangeren. Den varede godt en halv time, hvor der undervejs blev sunget to salmer og et musikstykke, og så holdt præst Jesper Fodgaard en prædiken om frygt.

”Prædikenen var perfekt til situationen lige nu. Den handlede om, at der er mange grunde til, at vi ikke skal frygte, fordi Gud er med os. Det var et dejligt budskab i denne tid, som er præget af stress og bekymringer. Gudstjenesten gav mig ro i hovedet, fordi jeg kunne falde ned og koncentrere mig om sangene og ordene,” siger Tina B. Kristensen.

Arrangementet lyder for nogle måske som en traditionel gudstjeneste. Men den digitale gudstjeneste adskiller sig også på væsentlige punkter.

”Den digitale gudstjeneste er selvfølgelig ikke social på samme måde som den fysiske, fordi man ikke møder de andre kirkegængere. Men på en eller anden måde følte jeg mig tættere på præsten – det er, som om han taler direkte til dig gennem kameraet. Og på Facebook kan man se, hvor mange andre der følger med, så der er alligevel også en form for fællesskab,” siger Tina B. Kristensen.

Til andre, som har lyst til at deltage i digitale gudstjenester, anbefaler Tina B. Kristensen, at man sætter sig et sted, hvor man ikke bliver forstyrret i løbet af den næste halve time. Hun anbefaler også at tage høretelefoner på, og så er det selvfølgelig en fordel, hvis man har en computer eller telefon, som kan vise videoer i ordentlig kvalitet. Men det vigtigste er at koble af.

Det har Tina B. Kristensen tænkt sig at gøre igen på søndag, hvor hun vil sidde ved sit spisebord og tænde et lys, mens hun følger med i gudstjenesten.

”Jeg vil se med, lige så længe de holder digitale gudstjenester,” siger hun.