Læger advarer om sundhedskrise: Forældre udskyder børnevaccinationer

På grund af frygt for smitte med corona sker der et drastisk fald i antallet af børnevaccinationer. Millioner af børn udsættes for farlige sygdomme som mæslinger, lyder bekymring hos WHO

Forældre tør ikke gå til lægen for at få vaccineret deres børn mod mæslinger og andre børnesygdomme. Det kan føre til en ny sundhedskrise, lyder advarsel. Tal indsamlet af Vaccine Confidence Project (VCP) fra 1000 private børnelæger viser, at vaccinationer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde faldt med 50 procent i den anden uge af april sammenlignet med en uge i februar. Arkivbillede
Forældre tør ikke gå til lægen for at få vaccineret deres børn mod mæslinger og andre børnesygdomme. Det kan føre til en ny sundhedskrise, lyder advarsel. Tal indsamlet af Vaccine Confidence Project (VCP) fra 1000 private børnelæger viser, at vaccinationer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde faldt med 50 procent i den anden uge af april sammenlignet med en uge i februar. Arkivbillede. Foto: Geoff Caddick/Ritzau Scanpix.

Mens verden beskytter sig mod covid-19 og venter på en afgørende vaccine, truer andre farlige epidemier i skyggen af bekæmpelsen af den globale coronapandemi. Og hvor børn er de mindst udsatte i udbredelsen af coronavirus, er de mindste borgere i farezonen, når det gælder børnesygdomme, som der heldigvis findes en vaccine mod.

Men af frygt for coronasmitte holder mange forældre sig i disse måneder fra at gå til lægen for at følge det planlagte vaccinationsprogram, der beskytter deres børn mod eksempelvis mæslinger og kighoste.

Ifølge amerikanske The New York Times er der som følge af coronapandemien sket et stort fald i antallet af børnevaccinationer i USA, hvilket gør børnene sårbare over for smitte med dødelige børnesygdomme. Det får amerikanske eksperter i folkesundhed til at slå alarm af frygt for en ny sundhedskrise afledt af coronapandemien.

”Det sidste, vi ønsker som indirekte effekt af covid-19, er et udbrud af vaccine-forebyggende sygdomme, som vi helt bestemt vil se, hvis det fortsætter på denne måde,” udtaler ekspert i smitsomme børnesygdomme Sean T.O’Leary fra Pædiatrisk Selskab i USA og læge på et børnehospital i Denver til The New York Times.

I dag er flokimmunitet over for børnesygdomme på omkring 90-95 procent i USA. Men det tal risikerer at falde drastisk, hvis udviklingen fortsætter. Tal indsamlet af Vaccine Confidence Project (VCP) fra 1000 private børnelæger viser, at vaccinationer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde faldt med 50 procent i den anden uge af april sammenlignet med en uge i februar. De statsstøttede vaccinationsprogrammer til familier uden sundhedsforsikring melder også om et betydeligt fald i vaccinationer, i nogle stater helt op til 70 procent.

Problemet er tilsyneladende globalt. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO og FN’s børneorganisation, Unicef, er nationale vaccinationsprogrammer i en lang række lande, aflyst eller sat på pause. Over 117 millioner børn i 37 lande risikerer dermed at gå glip af vigtige mæslingevaccinationer, påpeger WHO. Udviklingen har fået WHO, Unicef og en række andre organisationer til at udsende nye retningslinjer for vaccinationsprogrammer samt en opfordring til verdens ledere om at sikre gennemførelsen af programmer.

"Coronapandemien, der spreder sig til hele kloden, kræver en koordineret indsats og en forpligtelse til at sikre sundhedspersonalet, samtidig med at vi styrker indsatsen for at beskytte afgørende vaccineprogrammer nu og i fremtiden," lyder det blandt andet i opfordringen.

I USA er man også bekymret for smitte fra udlandet.

“Vi vil se, at mæslinger og difteri dukke op rundt omkring på kloden. Selv med en begrænset rejseaktivitet kan disse sygdomme nå til USA,” siger Sean O’Leary.

Foreningen af praktiserende læger i USA har også opfordret medlemmer til så vidt muligt at fastholde vaccinationsaftaler. Samme besked har organisationen Vaccinate Your Family sendt ud til forældre blandt på Twitter.

Selvom den sociale distance og isolation for tiden gør risikoen for smitte, også børnesygdomme, meget mindre, så er det tal ikke lig med nul, påpeger Eleanor Menzin, der er medejer af et lægehus for børn i Boston. Børn bliver stadig syge med almindelige børnesygdomme, siger hun til The New York Times.

Avisen beretter også om initiativer til at få vaccinen ud til familier. Afdelingen for børnesygdomme på Boston Medical Center, der behandler omkring 15.000 børn, er eksempelvis begyndt at sende mobile vaccinationsenheder ud til børnefamilier, ligesom der er særlige børnevaccine-telte foran hospitalet.

Bekymringen for en ny sundhedskrise afledt af coronakrisen gælder også manglende vaccinationer blandt ældre børn, der skal sikre dem mod meningitis og HPV-sygdom.