Prøv avisen

Nedlukningen af Danmark forlænges til efter påske

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen bebuder nu, at tiltagene for at bekæmpe coronavirussen forlænges til den 13. april. Også i højtiden må folk holde afstand, understregede statsministeren, der opfordrede til i stedet at gribe telefonen eller sende et gækkebrev

Statsminister Mette Frederiksen (S) har mandag bekendtgjort, at nedlukningen af det danske samfund som følge af coronavirussen nu løber til og med 2. påskedag.

"I dag er det 12 dage siden, regeringen og myndighederne begyndte at lukke Danmark ned. Det er lykkedes i fællesskab at ændre vores adfærd. Vi holder afstand, vi bliver hjemme. Og det er helt afgørende for strategien med at bryde smittekæderne," lød det fra statsministeren, der oplyste, at 247 danskere er indlagt som følge af corona, mens 47 er i respirator og 24 er afgået ved døden.

"Men flere mennesker vil bukke under i den kommende tid, flere familier vil miste deres kære. Det er ulykkeligt. Derfor er det vigtigt, vi som land holder fast," fortsatte Mette Frederiksen (S) fra podiet i Statsministeriet, hvor der for første gang ikke var journalister til stede ved selve pressemødet, men hvor de kunne stille spørgsmål over video.

Nedlukningen, som blandt andet omfatter forbud mod at mødes mere end 10 personer samt midlertidig lukning af skoler, af restauranter og dele af den offenlige sektor, skulle have strakt sig til mandag den 30. marts. Og selvom et enigt folketing foreløbigt har lanceret tre hjælpepakker til i alt 285 milliarder kroner, understregede Mette Frederiksen flere gange, at de forandringer, som både den enkelte dansker og samfundsøkonomien i øjeblikket undergår, vil kunne mærkes lang tid fremover:

"Mange kæmper allerede for at få det hele til at hænge sammen. Nogle har mistet jobbet, andre frygter, at det vil ske. Endnu andre kan ikke besøge deres mor eller far på plejehjemmet," sagde statsministeren, som også nævnte den forestående højtid:

"Om kort tid er det påske. En tid, mange familier har stærke traditioner omkring, og hvor det for mange bliver ekstra hårdt ikke at kunne ses. Men her bliver det helt afgørende, at alle holder ved og holder afstand. Ellers kommer vi ikke til at holde risikoen på det niveau, vi ønsker. Også i påsken skal alle fortsætte med at tænke sig godt om. Grib telefonen, sendt et gækkebrev. Men hold jer hjemme," lød det fra statsministeren, som heller ikke ville afvise restriktioner på rejseaktivitet inden for landets grænser i påsken.

På pressemødet i Statsministeriets spejlssal var Mette Frederiksen flankeret af blandt andre formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), samt sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Sidstnævnte understregede, at vi i fremtiden vil se en stigning i antallet af coronasmittede, der risikerer at presse det danske sundhedsvæsen.

Han fortalte desuden, at "teststrategien skal være langt mere agressiv", ligesom han i samme åndedrag beklagede, at de danske sundhedsmyndigheder "i nogle tilfælde ikke har reageret hurtigt nok på udenlandske henvendelser i forhold til udstyr". Søndag kunne Berlingske fortælle, at de danske sundhedsmyndigheder angiveligt har afvist henvendelser fra Sydkorea omkring køb af testudstyr.

Flere gange undervejs i pressemødet understregede Mette Frederiksen situationens alvor - både i disse dage og uger, men også på længere sigt og i tiden på den anden side af coronakrisen:

"Der ligger i det hele taget en ny usikkerhed under hverdagen. En sårbarhed. Og selv når vi en dag begynder at åbne Danmark op igen, vil meget være forandret. Vi står på ubetrådt land, men der sker også meget i Danmark, som giver håb. Hjælpsomhed, solidaritet og sammenhold. Vi er på en kurs, hvor Danmark i virkeligheden viser sit værd. Hvor mange mennesker tager ansvar for at passe på andre," sagde statsministeren.

"Derfor er det min tro, mit håb og min forventning, at vi kommer godt ud af det her på den anden side. Fordi vi evner at stå sammen, og fordi samfundssindet er så stærkt, som det er."