Dilemma: Må man se fodbold, når man er til bryllup?

Lørdag kolliderer to af sommerens store begivenheder: De mange bryllupsfester og fodboldlandsholdets vigtige EM-kamp mod Wales. Hvad gør man så?

Juni er ikke blot slutrundesæson, men også højsæson for bryllupper.
Juni er ikke blot slutrundesæson, men også højsæson for bryllupper. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix og Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Det er ikke alle, der i aften kan iklæde sig klaphat og rød-hvid fodboldtrøje, når landsholdet klokken 18 går på banen i Amsterdam for at spille ottendedelsfinale mod Wales ved europamesterskabets slutrunde.

Mange steder i landet vil man i stedet sætte sig til bords i sit fineste antræk. For juni er ikke blot slutrundesæson, men også højsæson for bryllupper.

På det sociale medie Twitter har dilemmaet mellem landskamp og bryllup været diskuteret. Her skriver en af lørdagens gomme, at brudeparret har valgt ”at rykke middagen lidt frem og bestilt fadølsanlæg og storskærm”. En anden skriver, at han ligger i ”ret intense forhandlinger” med bruden om en løsning.

Det er dog nok ikke alle fodboldinteresserede bryllupsgæster, der kan forvente samme imødekommenhed på brudeparrets store dag. Og hvad gør man så?

Karsten Møller Hansen, fodboldglad sognepræst i Tårnby Kirke på Amager i København, siger grinende, at han ”nok ville være en af dem, der stak af for at finde en skærm at se kampen på”.

”Man kan jo så komme glad tilbage, hvis de vinder. Jeg har to vielser i morgen, og jeg ved, at den ene brudgom har arrangeret, at der er fjernsyn. Men jeg er ikke sikker på, om bruden også synes, det er en god idé.”

En storskærm eller et fjernsyn er ifølge Karsten Møller Hansen den rigtige løsning:

”For det nytter heller ikke med en fest, hvor alle er mere optaget af deres mobiltelefon,” siger han.

Sognepræst i Tagensbo Kirke i Københavns Nordvestkvarter Mads Graves Pedersen er også fodboldinteresseret og skriver om sport for folkekirkens magasin, folk&kirke. Men han mener ikke, at brudeparrene bør sørge for, at gæsterne kan se kampen, hvis de ikke selv interesserer sig for fodbold.

”Der må man lige vejre stemningen til festen og vurdere, om det så er i orden, at der opstår en rundkreds i halvanden times tid om en mobiltelefon eller bliver lyttet til radio i rygepauserne. Er det ikke, bør man som gæst rette ind efter det,” siger han.

Mads Graves Pedersen fortæller, at han selv var til fødselsforberedelse, mens Danmark spillede mod Belgien i forrige uge.

”Det var selvfølgelig ærgerligt, at det faldt sammen, men sommetider er der altså nogle ting, som er vigtigere end en fodboldkamp.”

Inge Correll er takt-og-tone-ekspert og holdt fra 1987 til 2012 kurser i etikette på Havreholm Slot i Nordsjælland. Hun slår fast, at når man er inviteret til fest, så er man til fest – ”og så må fodbold være fodbold”. Så der er ikke noget med at følge med i kampen under talerne.

”Det er helt udelukket. Man kan ikke sidde blandt andre mennesker med sin mobiltelefon eller hele tiden fare ud på toilettet for at følge med.”

Hvis man hellere vil se fodbold end være til bryllup, må man blive hjemme og se det der, tilføjer hun.

”Andet kan man ikke være bekendt. Det handler om hensynet til andre mennesker og helt almindelig dannelse. Hvis brudeparret har valgt at vise kampen, er det fint, men man skal rette sig efter det, hvis de ikke synes, festen skal handle om fodbold.”

Skulle Danmark slå Wales i aften og gå videre til en kvartfinalekamp mod enten Holland eller Tjekkiet, kan diskussionerne begynde forfra. For den skal i så fald spilles den 3. juli, der også er en lørdag.