Dagens overblik: ”Bibelen er ikke en rekvisit”

I denne artikel samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik og eksistens, så du får perspektiv på nyhedsstrømmen

Mens Dalai Lama annoncerede musikalbum, og de kirkelige sommerlejre i Danmark blev reddet, blev afroamerikaneren George Floyd bisat i USA efter to ugers voldsomme protester mod politibrutalitet. Til bisættelsen kritiserede præsten Al Sharpton (t.h.) Donald Trump for at benytte Bibelen som rekvisit.
Mens Dalai Lama annoncerede musikalbum, og de kirkelige sommerlejre i Danmark blev reddet, blev afroamerikaneren George Floyd bisat i USA efter to ugers voldsomme protester mod politibrutalitet. Til bisættelsen kritiserede præsten Al Sharpton (t.h.) Donald Trump for at benytte Bibelen som rekvisit. Foto: Stringer/Reuters, Jens Nørgaard Larsen og Godofredo A. Vasquez/AFP/Ritzau Scanpix.

Megakirken Fountain of Praise i Houston, Texas, har været omtalt og afbilledet som aldrig før i danske og udenlandske medier i dag. Det var nemlig fra denne kirke, at George Floyd i går aftes blev bisat med gospel og musik. Afroamerikaneren, der blev dræbt af politiet for et par uger siden, stammer fra Houston og blev stedt til hvile ved siden af sin mor. Præsten og borgerrettighedsforkæmperen Al Sharpton, der var særligt indbudt til at holde begravelsestalen, brugte anledningen til at kritisere præsident Donald Trumps håndtering af de protester mod politibrutalitet og raceulighed, som Floyds død har antændt:

”Man bruger gummikugler og tåregas for at fjerne en gruppe fredelige demonstranter. Så tager man Bibelen, stiller sig foran en kirke og bruger den som en rekvisit. Det er ondskab på højeste plan,” sagde Sharpton ifølge DR.

Selvom George Floyds bisættelse har fyldt store dele af nyhedsfladen - også i Kristeligt Dagblad - byder onsdag også på mange andre vigtige historier om tro, etik og eksistens. Her har vi samlet et udvalg:

Mange af årets kirkelige sommerlejre er reddet, skriver Kristeligt Dagblad på forsiden af dagens avis. Det vækker glæde hos mange, selvom det kirkelige Danmark - som alle andre - må acceptere en øvre grænse på 500 mennesker ved arrangementerne. Professor ved Menighedsfakultetet Kurt E. Larsen fortæller til avisen, at lejrene er et ”uundværdligt frium” for især udsatte børn.

Berømt italiensk museum vil aflevere kunst tilbage til kirkerne, noterer Politiken i dag. Efter Anden Verdenskrig blev en del af værkerne fjernet fra kirkerne for at beskytte dem, men det giver ifølge direktøren fra Uffizi-galleriet i Firenze bedre mening at præsentere dem i deres oprindelige, religiøse omgivelser.

Dalai Lama, tibetanernes åndelige leder, udgiver musikalbum. Det buddhistiske overhoved har i samarbejde med den new zealandske buddhist og musiker Junelle Kunin indspillet et album med Dalai Lamas mantraer og chants, der tilsættes musik. Det skriver Religion News Service.

Tysklands rigeste familie giver milliarder af kroner tilbage til holocaust-overlevere, der var tvunget til arbejde på familiens fabrikker under krigen. Familien byggede deres formue på netop krigsårene, skriver Vårt Land.

Den danske designer Yvonne Koné går ind i racismedebatten. I kølvandet på de store Black Lives Matter-demonstrationer i ind- og udland, fortæller Yvonne Koné, der har afrikanske rødder, til Berlingske, at hun selv er blevet kaldt alt fra ”beskidt” til ”neger”. Skældsordene ”føles som at få stød”, siger hun i interviewet.

Nodi fra Bangladesh var kun 14 år, da hun blev lokket til børneprostitution. Til CNN fortæller hun i et barsk eksistentielt interview, at hendes familie ikke ville tage hende tilbage på grund af skam. I dag arbejder den nu 25-årige kvinde stadig på et bordel, hvor kunderne betaler 10 kroner for sex med pigerne. Men nu står hun over for et andet problem: sult. Der er nemlig ingen kunder på grund af corona.