Dagens overblik: Ung nordmand dømt for angreb på moské

I denne artikel samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Et tidligere medlem af Jehovas Vidner udgiver i dag en bog, hvor han kritiserer organisationens ledelse for at være diktatorisk uden basis i Bibelen. Også den højreradikale Philip M. fik i dag sin dom for moskéangreb og drab, mens paven må acceptere en møgsag, da Vatikanet har brugt forretningsmanden Gianluigi Torzi til at forvalte formuen. Torzi er nu anholdt for at have brugt Vatikanets penge på lyssky ejendomsinvesteringer.
Et tidligere medlem af Jehovas Vidner udgiver i dag en bog, hvor han kritiserer organisationens ledelse for at være diktatorisk uden basis i Bibelen. Også den højreradikale Philip M. fik i dag sin dom for moskéangreb og drab, mens paven må acceptere en møgsag, da Vatikanet har brugt forretningsmanden Gianluigi Torzi til at forvalte formuen. Torzi er nu anholdt for at have brugt Vatikanets penge på lyssky ejendomsinvesteringer. Foto: Ida Marie Odgaard, NTB og Vatican Medie/Reuters/Ritzau Scanpix.

Åbner man en hvilken som helst avis i dag, fylder politidrabet på George Floyd igen spalterne. Drabet, der blev fanget på video, blev gnisten, der antændte en lang række demonstrationer i mange europæiske storbyer, og som nu er blevet en verdensomspændende, identitetspolitisk værdikamp.

Men også i kirkens verden sker der interessante ting. Blandt andet skriver norske Vårt Land i dag, at et tidligere medlem af Jehovas Vidner i stærke vendinger kritiserer topledelsen for at drive Jehovas Vidner ud fra en diktatorisk magtposition, der ikke har basis i Bibelen.

Vi har samlet en række af dagens øvrige vigtige historier om tro, etik og eksistens her:

Slavehandlen har også danske monumenter, skriver Kristeligt Dagblad på dagens avisforside. Men skal statuerne og bygninger med den blakkede fortid så rives ned, sådan som man ser i andre lande? Nej, mener de eksperter, avisen har talt med.

Den unge norske højreekstremist Philip Manshaus er dømt til 21 års forvaring. Manden, der i august angreb en moské og dræbte sin søster, forsvarer sin ugerning, som han gennemførte for at ”beskytte sit folks fremtidige generation”, skriver Ritzau.

Vatikanet er i rampelyset for lyssky ejendomsinvesteringer i blandt andet den dyre londonbydel Chelsea. Nu har myndighederne i Vatikanet anholdt manden Gianluigi Torzi, der anklages for intet mindre end hvidvask, afpresning og økonomisk underslæb for sin rolle i den kontroversielle ejendomsinvestering. Det skriver Financial Times.

Sydkoreansk adoptivbarn søger anerkendelse i sag, der kan danne præcedens for 250.000 børn. Den koreanskfødte kvinde Kara Bos er opvokset i den amerikanske delstat Michigan, men hun har altid vidst, at hun er adopteret. Nu vil hun efter faderskabstest søge anerkendelse i sin biologiske fars familieregister, og det vil både give hende ret til at arve og søge om sydkoreansk statsborgerskab. Det skriver Ritzau.

Historisk samarbejde skal forbedre børns rettigheder i sko- og tøjbranchen, skriver Vårt Land. Samarbejdet er mellem UNICEF og den norske stats pensionsfond. Ifølge UNICEF arbejder mere end 100 millioner børn i tøjindustrien, og med klarere retningslinjer vil man de dårlige løn- og arbejdsforhold til livs.

It-giganten Amazon opfordrer til etisk brug af ansigtsgenkendelse. Borgerrettighedsgrupper i USA har længe kæmpet imod, at teknologien skulle bruges af politiet, og nu har de Amazons opbakning. Virksomheden, der er verdens mest værdifulde, siger ifølge BBC, at de håber på en ”stærk regulering” af teknologien.

Mange ledere efterspørger hele mennesker, men har det svært, når medarbejdernes personlige problemer følger med. Det fortæller lektor og teolog Camilla Sløk i dagens Kristeligt Dagblad. Hun har i sin forskning fundet, at lederne frygter at åbne Pandoras æske, hvis de først inviterer til, at medarbejdere kan tale om deres problemer.