Ægteskab styrker velstand

Færre indgår ægteskab, og det svækker den globale økonomi, advarer ny amerikansk forskning

Gifte par er ifølge ny rapport en central økonomisk drivkraft i den udviklede verden
Gifte par er ifølge ny rapport en central økonomisk drivkraft i den udviklede verden. Foto: colourbox.com.

Papirløst samliv, nemme skilsmissemuligheder og færre børnefødsler er moderne fænomener, som bliver stadig mere populære på globalt plan, men som vil få gennemgribende samfundsøkonomiske konsekvenser.

Det konkluderer en amerikansk rapport fra seks internationale institutioner samt forskningscentret The National Marriage Project ved University of Virginia, der på baggrund af statistikker fra en række lande gransker globale tendenser inden for ægteskab, skilsmisse, papirløst samliv og fødselsrater.

LÆS OGSÅ: Ægteskabet er samfundets hjerteblod

Den moderne økonomis langsigtede trivsel falder og stiger med familien, lyder det i rapporten, som opfordrer regeringer verden over til at gøre en målrettet styrkelse af stærke ægteskaber og kernefamiliekultur til del af den økonomiske politik.

Økonomisk vækst kan direkte knyttes sammen med befolkningens adfærd i forhold til familie og ægteskab, konstaterer professor i sociologi W. Bradford Wilcox, der er direktør for The National Marriage Project og leder af forskningsprojektet.

Gifte par er ifølge rapporten en central økonomisk drivkraft i den udviklede verden, heriblandt store dele af Europa og Østasien. Forskningen viser blandt andet, at ægteskab tilskynder især mænd til at være mere effektive på arbejdsmarkedet end deres ugifte modparter, ligesom kernefamilierne også forbruger langt mere end andre husholdninger og dermed bidrager positivt til samfundsøkonomien. Dertil kommer, at børn, der vokser op i en stabil familie med gifte forældre, er mere tilbøjelige til at udvikle sig til veltilpassede og produktive voksne.

Ægteskab er en uerstattelig kilde til social og økonomisk kapital, konstaterer W. Bradford Wilcox.

Han understreger, at papirløst samliv ifølge forskningsresultaterne generelt ikke har samme positive funktion som det traditionelle giftermål.

Papirløst ægteskab giver parterne frihed, men analyser fra en række lande viser, at det åbner for mere ustabile relationer, som hverken gavner voksne eller børn, siger han.

De amerikanske forskere opfordrer derfor beslutningstagere i hele verden til at udvikle politikker til at fremme ægteskaber og kernefamilier.

Det kan ske ved at lave familievenlige socialpolitikker. Det er også vigtigt at skabe et uddannelsessystem, der sikrer, at den lavere middelklasse kan tilegne sig de færdigheder, som giver dem adgang til bedre betalte job og dermed muligheden for at stifte familie. Det handler både om social retfærdighed og om vores fælles fremtid, siger W. Bradford Wilcox.

Den amerikanske forskning viser, at også i Sverige, hvor ugifte par ligesom i Danmark ikke møder nogen form for kulturel modstand, er samlevende, ugifte forældrepar 70 procent mere tilbøjelige til at gå fra hinanden, end hvis de er gift. I Danmark føres der ikke statistik over indkomst og forbrug sammenholdt med ægteskabelig status, hverken hos Danmarks Statistik eller hos bankerne. Privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank betegner den amerikanske forskning som interessant.

I Danmark er statistikken primært fokuseret på, om man er samboende. Det er i mange tilfælde også det mest relevante at kigge på; men det kunne da også være interessant at belyse, om det at være gift har en sammenhæng med indkomst og forbrug. Så den statistik kunne man håbe, der på et tidspunkt bliver ressourcer til herhjemme, siger Las Olsen.

nyholm@k.dk