Ældre dyrker mere sex - til gavn for deres sundhed

Alderdommen er ikke ensbetydende med, at sexlivet visner, tværtimod. Undersøgelser viser, at ældre stadig har lyst til- og nyder sex. Generationen fra 68 er blevet gamle, og de kræver et aktivt sexliv med dating og flirt, om end de skal have en hjælpende hånd

Ældre er i højere grad parate til at værne om deres sexliv. 68'er-generationen er blevet ældre, og de der ikke er i stand til at udøve deres seksualliv kommer til at mangle 'det hormonelle styrtebad', mener Margrethe Kähler, seniorkonsulent i Ældresagen. Modelfoto
Ældre er i højere grad parate til at værne om deres sexliv. 68'er-generationen er blevet ældre, og de der ikke er i stand til at udøve deres seksualliv kommer til at mangle 'det hormonelle styrtebad', mener Margrethe Kähler, seniorkonsulent i Ældresagen. Modelfoto.

Den nye generation af ældre er ikke gået i stå under lagenerne, tværtimod. Selvom der kan være fysiologiske udfordringer ved at være seksuelt aktiv igennem den tredje alder, er lysten til et aktivt sexliv blandt de ældre ikke blevet mindre med årene. Tal fra Statens Serum Institut viser, at salget af potensmidler går støt op blandt de plus 65-årige, skriver Jyllands-Posten.

Undersøgelser, som Ældre Sagen har foretaget sammen med analysefirmaet First Move viser også, at mange af dem, der var unge under studenteroprøret i 1968, i vid udstrækning har båret livslysten og oprørstrangen med sig livet igennem.

De har insisteret på at leve stærkt, hvilket også indebærer retten til at have et kærlighedsliv som gamle. Mange 68ere er også blevet skilt fra deres partnere indenfor de seneste10 år, og mange kvinder gifter sig med mænd, der er jævnaldrende eller yngre end dem selv.

LÆS OGSÅ: Tabuer og fordomme om seniorers sexliv skal nedbrydes

Selvstændigheden holder de gamle 68ere også fast i. 26 procent af de plus-50-årige lever i et forhold som faste kærester, men med eget hjem. Dermed har man mulighed for blot at se sin familie og sine venner privat, hvis kæresten ikke kan lide dem, og man risikerer ikke at blive smidt ud af hinandens bolig.

Ditte Trolle er gynækolog og overlæge på Aarhus Universitetshospital, og hun har skrevet bogen Sex efter 50, hvor hun tager temperaturen på de ældres seksualliv. Hun er enig i, at 68er generationen har ungdomsoprøret med i bagagen:

De finder sig ikke i at blive undertrykt, blot fordi de er blevet ældre. Holdningen til seksualitet er generelt også blevet mere åben i samfundet, især hos de ældre, hvor de unge nu synes at være mere blufærdige. I mit gynækologiske arbejde har de ældre et meget naturligt og afslappet forhold til seksualiteten.

Det samme gælder dog ikke for sundhedspersonalet, der ofte kan have meget lidt eller slet ingen dialog med de ældre omkring seksualitet:

Det undrer mig, at man ikke tager emnet op oftere på sygehusene. Problemet er nok også det samme hos de praktiserende læger. Vi har en rubrik, der hedder seksualitet i sygejournalerne, hvor der kun står noget om blødning, men ikke noget om seksuallivet. Jeg ved, at mange patienter, som får en behandling, som kan influere på deres sexliv, ikke bliver informeret.

Det er en skam, mener Ditte Trolle, da der er hjælp at hente for de ældre par, som ønsker at opretholde et aktivt sexliv:

For kvinderne handler det om noget godt at smøre med og noget lokal hormonbehandling, da det afhjælper de tørre slimhinder. Manden bliver også mere følsom, så det kan også være en fordel for ham. Potensproblemer hænger meget sammen med, hvor godt man ellers er i form, da fysisk aktivitet er det vigtigste for at modvirke potensproblemer. Hvis man øger sin muskelmasse og sørger for, at hjertekarsystemet er i god form med konditionstræning, kan det virke meget positivt på sexlivet hos ældre. Man skal også helst undgå at blive overvægtig og forsøge at undgå hjertekarsygdomme. Blodtryksmedicin og antidepressiver kan også godt påvirke sexlysten og evnen negativt.

Sexlivet er en vigtig del af ethvert parforhold, også for ældre, mener Margrethe Kähler, der er cand.jur. og seniorkonsulent i Ældre Sagen. Undersøgelser har vist, at hvert syvende par over 50 år ikke har sex med hinanden. Det kan lyde negativt, indrømmer Margrethe Kähler, men det betyder alligevel, at rigtig mange fortsat har og kræver at have et seksuelt forhold:

For mange ældre er erotik en vigtig ting, man ikke bare tager af som en frakke, når man bliver gammel. Kan man gennemføre et samleje, så bliver man tætte igen, og det bekræfter forholdet. Erotikken ændrer sig henover livet, og når man bliver ældre, handler forhold meget om det fortrolige, kærlige og intime - berøringen. Det er en urkraft, der bliver boende i krop og sjæl det meste af livet.

LÆS OGSÅ: Hvor langt skal man gå for at forlænge sexlivet?

Nogle af de ældre kan dog opleve fysiologiske problemer, der kan besværliggøre et aktivt sexliv og resignerer derfor, påpeger Margrethe Kähler:

De kommer til at mangle det hormonelle styrtebad, der giver humør og livslyst. Det sætter fut på alle funktioner i kroppen. Hvis man har sig selv med og føler, at det bliver på de betingelser, man selv kan opfylde, så kan det være enormt positivt for ældre at have et aktivt sexliv, da det sætter guldkant på hverdagen. Det skaber en dyb lykkefølelse, når man har et godt seksualliv med et menneske, man holder af. Ellers kunne man jo bare gøre det selv, siger hun i let spøg.

Man kommer til at føle sig levende. Selvom man har rynker og deller, har man lyst til at gøre noget ud af sig selv og være velsoigneret, smide sin gamle badekåbe langt væk og at tage lak på tåneglene. Det er ikke på en ekshibitionistisk måde, som da man var ung og gerne ville vise sig frem ude i offentligheden, men det betyder, at man har lyst til at leve, og det holder en i gang, så man ikke bliver en sofakartoffel. Seksuallivet er en privat fryd, som man er stolt af og gerne vil værne om.

I en videnskabelig artikel i Ugeskriftet for Læger konkluderer ledende psykolog ved Psykiatrisk Afdeling på Rigshospitalet, Bo Møhl, at der hos begge køn sker et fald i hormonproduktionen. Alderdommen gør at kærtegn på huden føles mindre intenst, og seksualorganernes reaktion på seksuel stimulation mindskes. Slimhinderne kan blive tørre, hvilket kan give rifter ved samleje. Men selvom det tager længere tid at opnå orgasme, vil den psykologiske oplevelse af orgasmen imidlertid ikke nødvendigvis ændres i forhold til tidligere, og evnen til at opnå flere orgasmer i træk ændres heller ikke. Som Bo Møhl konkluderer i artiklen:

Sandsynligvis kan regelmæssig seksuel aktivitet mindske de aldersfysiologiske forandringer. Som det gælder på andre områder i livet, så holder man sig bedst i form ved at være aktiv - use it or lose it (brug det eller lad det gå til grunde).