Prøv avisen

Ældre kan spare penge ved at flytte kommune

– De ældre kan jo ikke bare flytte til en billigere kommune. Det har de slet ikke overskud til at finde ud af, siger Jens Højgaard. -

Ældre på landets plejehjem kan spare tusindvis af kroner på at flytte til en ny kommune. Det er urimeligt, siger Ældre Sagen

Bedstefar på plejehjem i Lyngby-Taarbæk Kommune kan spare 20.000 kroner om året ved at flytte 30 kilometer sydvest til Høje Taastrup Kommune. Det viser nye kommunale nøgletal.

Det er forplejningen på kommunernes plejehjem, som varierer i pris. I Lyngby-Taarbæk Kommune koster forplejningen 3832 kroner om måneden, mens den i Høje Taastrup koster 2168 kroner. Det er en forskel på knap 20.000 kroner om året.

Lyngby-Taarbæks konservative borgmester, Rolf Aagaard-Svendsen, kan ikke se et problem i, at de ældre i kommunen kan spare 20.000 kroner på at flytte.

De betaler, hvad det koster at lave maden. Men vi sikrer til gengæld, at alle gamle på plejehjem har et rådighedsbeløb på 2000 kroner om måneden, så hvis de ikke har råd, får de et tilskud, siger han.

På andenpladsen over dyre madpriser kommer Kolding Kommune. Formanden for seniorudvalget, Knud Erik Dinesen (S), erkender, at kommunens priser er høje, men siger, at det skyldes besparelser tilbage i 2007.

Vi valgte ikke at spare på plejen eller omsorgen og i stedet sætte priserne på maden op, så vi i dag kun giver 30 kroner i tilskud om dagen, siger Dinesen.

Ældre Sagen kalder det helt urimeligt, at der er så store forskelle på madpriserne.

De ældre kan jo ikke bare flytte til en billigere kommune. Det har de slet ikke overskud til at finde ud af, og dernæst burde man ikke flytte gamle fra deres hjemegn, bare fordi det er billigere i en anden by, siger Jens Højgaard, souschef i den ældrepolitiske afdeling.

Han fortæller, at mange ældre har svært ved at få økonomien til at løbe rundt. De må skære helt ind til benet og droppe udflugter, gaver til børn og børnebørn og kan ikke invitere gæster.

De fattigste ældre er jo ved at blive ruineret, fordi priserne det sidste år er steget så meget, lyder det.

Priserne er ifølge en undersøgelse fra Ældre Sagen siden 2000 år for år steget væsentligt mere end forbrugerprisindekset.

I Allerød kan man bryste sig af landets næstlaveste madpriser på 2190 kroner om måneden. Det skyldes, at kommune giver et stort kommunalt tilskud.

Og vi slækker heller ikke på kvaliteten tværtimod. Vi har altid haft stor fokus på dette område, siger Flemming Villadsen (S), formand for velfærdsudvalget.

Kommunen har dog heller ikke været ude i store besparelser, og i budgettet blev der heller ikke taget en krone fra ældreområdet, fortæller Villadsen.

Men jeg kan ikke love, hvad der sker i budgettet for 2009, siger formanden og henviser til de forhandlinger Kommunernes Landsforening og regeringen er i gang med.

Den gennemsnitlige pris for maden på landets plejehjem er 2926 kroner om måneden.

/ritzau/