Prøv avisen

Ældre kræver kørekort uden lægetest

Er det rimeligt, at man som 70-årig er forpligtet til en lægeundersøgelse for at få sit kørekort fornyet? Nej, mener flere organisationer. Foto: colourbox.com

Kravet om helbredstest for 70-årige for at forny kørekortet er unødvendigt, mener læger og Ældresagen

At sende en 70-årig bilist til læge for at finde ud af, om den ældre fortsat kan køre bil, er meningsløst, mener flere ældreorganisationer og de praktiserende læger. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

- Det er pjatværk. Overflødigt for de ældre og spild af lægens tid, som har rigeligt at se til med at behandle syge, siger Arne Rolighed, formand for Danske Pensionister.

LÆS OGSÅ:Man går ikke i stå af at blive gammel

Også Ældresagen er enig i, at kravet om helbredstest af ældre på 70 år er unødvendigt. På det punkt er Henrik Dibbern, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), enig.

- Fra min praktiske hverdag ved jeg, at det er uhyre sjældent, at der dukker et helbredsmæssigt problem op eller er tegn på demens hos en 70-årig, siger han.

Når ældreorganisationerne ønsker testen helt eller delvist fjernet, sker det med henvisning til, at ældre ifølge en ny undersøgelse fra Havarikommissionen ikke er involveret i flere ulykker end andre aldersgrupper.

En undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet fra 2010 kom frem til samme konklusion.

- Det er en myte, at de ældre er dårlige bilister, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, til Jyllands-Posten.

Mens Socialdemokraterne ikke er voldsomt indstillet på at lempe reglerne for ældre bilister, er Venstre mere lydhør.

- Vi er indstillet på at smidiggøre reglerne for den enkelte ældre, men det må naturligvis ikke gå ud over trafiksikkerheden, siger trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V).