Ældre lever i nuet

Ifølge canadiske forskere er ældre tilbøjelige til at gentage sig selv, fordi de koncentrerer al energi på øjeblikket

Ældre lever i nuet.
Ældre lever i nuet. Foto: Arkiv.

Normalt forbindes det med ungdom og manglende erfaring at leve i nuet og se bort fra såvel det forgangne som morgendagen. Men i virkeligheden er det de ældre generationer, der er til stede her og nu og hverken tænker på i går eller i morgen.

Ifølge ny canadisk forskning er ældre nemlig nødt til at koncentrere alle deres mentale ressourcer om den samtale, de er i gang med. Derfor glemmer de ofte, hvem de netop har talt med. Og de glemmer, at de tidligere har fortalt de samme mennesker den samme historie, som de netop nu er i gang med.

Undersøgelsen, som er udført af forskere fra Baycrests Rotman Research Institute på University of Toronto, peger på, at ældre især har en tendens til at miste stedhukommelsen. Den hukommelse, der knytter sig til steder, undertrykkes af den kommunikative hukommelse, fordi koncentrationsevnen svækkes med alderen, så man kun kan fokusere på en ting ad gangen, påpeger dr. Nigel Gopie, der stod i spidsen for undersøgelsen:

"Stedhukommelsestab er karakteriseret ved falske forestillinger om, hvorvidt man har fortalt nogen noget. Eksempelvis kan man tro, man har fortalt sin datter, at man har brug for kørelejlighed til en aftale, når man i virkeligheden har fortalt det til sin nabo," siger han ifølge hjemmesiden videnskab.dk.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk