Ældre mænd har bedre kondition end kvinderne

Mænd over 65 år bliver stadig sundere og er ved at indhente kvinderne. På motionsområdet har de allerede overhalet dem

De ældre mænd er begyndt at dyrke mere motion og er ved at overhale kvinderne. -
De ældre mænd er begyndt at dyrke mere motion og er ved at overhale kvinderne. -. Foto: colourbox.com.

I landets gymnastiksale er der ikke længere langt mellem mændene, når pensionister skal røre sig. Og er motionen af en art, så der virkelig kommer sved på panden, er mændene ligefrem i overtal. Derfor har de generelt en bedre kondition end kvinderne, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Det forhold overrasker de fleste ældre, fortæller sundheds- og idrætskonsulent i ÆldreSagen, Karin Schultz. Hun har altid tallene med, når hun holder oplæg om sundhed blandt seniorer, og de strider mod den typiske opfattelse af, at kvinder over 65 år er raske og aktive, mens mændene ofte har svært ved at komme fri af sofaen.

Udviklingen er sket gradvist gennem de seneste 25 år. Godt hjulpet på vej af en række sundhedskampagner og en fitnessbølge, der særligt de seneste 10 år har formået også at få mændene på benene. Ofte på en anden måde end kvinderne, for når først mændene er oppe, går der konkurrence i den, hvorimod kvinderne mest motionerer for at hygge sig. Selvom der samlet set stadig er lidt flere kvinder end mænd, der dyrker motion, betyder det, at den hårdere motion gør ekstra gavn for mændene. Og det er formentlig medvirkende til, at forskellen på danske mænd og kvinders middellevetid er den laveste siden 1963, nemlig 4,4 år, mener formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed, professor Bente Klarlund Pedersen.

– Vi ser en tendens til, at mændene tager kvindernes gode sundhedsvaner til sig i stigende grad. Samtidig har kvinderne taget traditionelle mandevaner som rygning og stress til sig, så deres sundhedsspor nærmer sig efterhånden hinanden meget i pensionistalderen, siger hun.

Det er i dag cirka 17 procent af alle mænd over 65 år, der dyrker moderat eller hård fysisk aktivitet. Hos kvinderne er det 8 procent. For 20 år siden lå tallet på 4 procent for begge køn. Ifølge en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut synes flertallet af de +60-årige, at det er meget vigtigt at dyrke motion sammen, mand og kone. Det har givetvis også medført, at flere mænd i dag rører sig.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk