Ældre mænd slår søm i og skubber kørestole

Stadig flere ældre mænd kaster sig over frivilligt arbejde. De vil helst løse praktiske og konkrete opgaver

Røde Kors Butik i Holbæk.
Røde Kors Butik i Holbæk.

Antallet af ældre mennesker, der kaster sig over frivilligt arbejde, vokser eksplosivt. Og i modsætning til tidligere er der nu også en stor vækst i antallet af mænd, der stiller sig til rådighed, fortæller Finn Brændgaard, chef for frivilligområdet i Ældre Sagen.

"Mændene vil gerne blive ved med at bruge deres faglige kvalifikationer. Et af de nye områder er it. Vi har i dag cirka 1000 frivillige personer – næsten kun mænd – med en baggrund i it-branchen, som nu underviser og hjælper andre ældre i brug af it," fortæller Finn Brændgaard.

På kun fem år er antallet af ældre mennesker, der yder en frivillig indsats i Ældre Sagens regi, vokset med cirka 4000 personer.

I dag er næsten 11.000 personer registreret som frivillige hos Ældre Sagen. Samtidig med at der er kommet flere til, bliver de frivillige også ældre. Gennemsnitsalderen er i dag 73 år mod 70 år for fem år siden.

Et andet område hos Ældre Sagen, der er i stor vækst, hedder "den hjælpende hånd", hvor typisk tidligere håndværkere tager ud og hjælper med praktiske ting.

"Mændene vil gerne løse konkrete opgaver. Der er for eksempel også mange mænd, der melder sig som kørestols-skubbere," siger Finn Brændgaard.

Hos Ældremobiliseringen genkender man billedet af, at et stigende antal ældre mænd gerne vil gøre en frivillig indsats. Især når det drejer sig om praktiske ting.

"Kvinderne kommer typisk i søndagscaféerne, mens mændene kommer i værkstederne. Men også blandt vores flere hundrede frivillige indkøbere er der flest mænd," fortæller Gitte E. Olsen, der er sekretariatschef hos Ældremobiliseringen, hvor flere end 4000 ældre er engageret i frivilligt arbejde.

/ritzau/