Ældre vil have designer-hjælpemidler

Stokke lakeret i alle regnbuens farver, rollatorer med bordeaux lædersæder samt smarte køkkenredskaber og diskrete høreapparater. Det er nogle af de hjælpemidler, som er målrettet ældre, der ikke vil nøjes med at tænke på funktionalitet, men også efterspørger flot design

"Den kommende generation af ældre, der i de kommende år vil efterspørge hjælpemidler til de daglige funktioner, nægter at acceptere en stigmatisering af deres behov. Og grimt designede hjælpemidler opfattes som stigmatisering," fortæller livsstilsekspert Niels Folmann.
"Den kommende generation af ældre, der i de kommende år vil efterspørge hjælpemidler til de daglige funktioner, nægter at acceptere en stigmatisering af deres behov. Og grimt designede hjælpemidler opfattes som stigmatisering," fortæller livsstilsekspert Niels Folmann. Foto: Francis Dean Denmark.

Den gruppe ældre der går op i design er der kommet flere af, siger ergo-terapeut Laura Sigvardt. Hun arbejder for Zealand Care, som ejer butikskæden Seniorland, der sælger varer til ældre og funktionshæmmede.

I vores butikker oplever vi, at den nye generation af ældre går op i godt design og i, at det skal se smart ud. Hvis de har råd til andet end kommunens rollatorer, så vil de have noget pænt.

LÆS OGSÅ: Ældreplejen nærmer sig amerikanske forhold

Det samme oplever Anne Mette Andkjær. I februar stiftede hun firmaet Gloria Mundi Care, der har specialiseret sig i eksklusivt designede hjælpemidler til ældre og funktionshæmmede.

I Danmark har vi en lang tradition for at lave gode hjælpemidler og godt design, men selve kombinationen af de to er ikke gængs. Sagen er dog, at de ældre i dag har flere penge mellem hænderne og ikke vil nøjes med det, de får stillet til rådighed fra kommunen. De har flotte hjem, flotte møbler, og her passer grimme, klodsede hjælpemidler ikke ind.

Samtidig kan man ifølge livsstilsekspert Niels Folmann forvente, at interessen for design også vil stige i de kommende år:

Den generation af ældre, der nu og i de kommende år efterspørger hjælpemidler til de daglige funktioner, nægter at acceptere en stigmatisering af deres behov for hjælpemidler. Og grimt designede hjælpemidler opfattes stigmatiserende. Det gælder alt fra brødknive og kopper til gangstativer og badeværelsesindretning. De ældre vil omgives af hjælpemidler, der giver selvtillid og respekt.

LÆS OGSÅ:
Hjælpsomme himstregimser

Formand og initiativtager for netværket Design for Alle Karin Bendixen frygter, at grimt design kan få de ældre til helt at lade være med at anskaffe sig de ellers nødvendige hjælpemidler. Hun har tidligere lavet en undersøgelse for Gigtforeningen, hvor hun erfarede, at mange gemte deres hjælpemidler væk, fordi de syntes, de tydeliggjorde deres handicap.

Nogle undlader helt at benytte hjælpemidler, fordi de ikke ønsker, at deres hjem skal ligne et sygehjem, siger hun.