Ællingen bliver ved at være grim længe

Knopsvanens unger er længere om at flyve end andre mindre fugles

Det er først nu, at dette års knopsvaneunger letter, og det hænger sammen med, at svanen er en stor fugl. --
Det er først nu, at dette års knopsvaneunger letter, og det hænger sammen med, at svanen er en stor fugl. -- Foto: .

H.C. Andersens grimme ælling, der ender med at blive en smuk svane, bliver ved at være grim meget længere end mindre fugle. Og den flyver også senere.

Det er først nu, at dette års knopsvaneunger letter, og det hænger, ifølge biolog Thomas Vikstrøm fra Dansk Ornitologisk Forening, sammen med svaners størrelse.

"Småfugle er på vingerne efter godt 14 dage. Med svaneungerne går der næsten tre måneder, fordi det er en meget større fugl," siger han.

Knopsvanen har et vingefang på op til 2,3 meter og vejer over 10 kilo.

Rovfugle er også længere om at komme på vingerne, for eksempel går der cirka 55 dage, før en ny musvåge kommer på vingerne.

Knopsvanen til gengæld længe før, den holder op med at være grimme i H.C. Andersensk forstand. Den smukke hvide farve får den først året efter, den er kommet ud af ægget.

Så kan den så til gengæld forvente et noget længere liv end småfuglene. En knopsvane kan blive over 40 år, men generelt er middellevetiden 18 år.

Sidste vinter døde en del svaner på grund af kulden og et snelag, der gjorde, at de ikke kunne komme ned og gøre indhug i landmændenes vinterafgrøder.

"Det er forholdsvis nyt, at knopsvanerne æder landmændenes afgrøder. Det er mest sangsvanerne, der gør det. Men på grund af udledning fra landbruget er der ikke længere nok vandplanter til at føde svanerne," siger Thomas Vikstrøm.

I 1984 blev knopsvanen, som nærmest blev udryddet i 1920'erne på grund af jagt, kåret som Danmarks nationalfugl.

benteclausen@k.dk