Prøv avisen

Økologien indtager det offentlige

Tal fra Økologisk Landsforening viser, at kommuner og kantiner i stigende grad bruger økologiske madvarer

Det er ikke kun hos livsnyderne, at det røde Økologi-mærke er populært. Både på restauranter og i offentlige institutioner sniger de usprøjtede grøntsager og de naturlige kyllingelår sig ind.

- Det er et politisk mål, at 75 procent af kommunens mad skal være økologisk, fortæller Elin Blemholt, der er kontaktperson for økologi-planen i Ballerup kommune, der er en af seks kommuner i Danmark, der har minimum 30 procent økologi i deres køkkener.

Tal fra de 11 største grossister i Danmark viser, at de i løbet af det seneste år har oplevet en stigning på 50 procent i salget af økologiske varer, som serveres i kantiner, institutioner og restauranter.

Det er en særdeles positiv tendens, mener professor i marketing Søren Askegaard fra Syddansk Universitet.

- Folk, der spiser økologisk, gør det altså ikke for at fremstå bedre og mere moralske. De vælger det for smagen, sundheden og de miljøhensyn, der ligger i at vælge økologiske varer, siger han om forbrugerne.

At økologien er på vej ud i de offentlige køkkener, ser han som et tegn på, at det ikke kun er forbrugerne, der passer på sig selv mere, men at fagfolk nu også vægter kvalitet til deres kunder. En udvikling de følger nøje i Økologisk Landsforening.

Nanna Hyldegaard skønner, at økologien udgør knap 5 procent af det samlede fødevaremarked i Danmark i dag.

Økologien har, til trods for de lidt dyrere varer, ikke oplevet tilbagegang under finanskrisen, men fortsætter med at øge markedsandelen.