Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Økologiske landmænd taget i snyd

Myndighederne har fundet uregelmæssigheder på seks økogårde, hvor bl.a. medicinregler er overtrådt. Økologisk Landsforening tager skarp afstand til snydet

En kontrolaktion mod økologiske landmænd har afsløret overtrædelser af blandt andet medicinregler hos seks jyske økologiske mælkeproducenter.

Afsløringerne er foretaget af Fødevarestyrelsens medicinrejsehold. Økologisk Landsforening tager skarp afstand til de involverede landmænd.

- Lemfældig omgang med medicin må ikke finde sted i økologien. Det er godt, at de brodne kar er afsløret, siger formand for Økologisk Landsforening, Evald Vestergaard.

Han mener, at landmændene ikke kun har overtrådt reglerne, men endnu værre har misbrugt tillidsforholdet til både forbrugere og de mange økologer, som overholder reglerne.

Kontrollen har blandt andet afsløret, at en landmand har behandlet sine dyr uden om dyrlæge i strid med reglerne. En anden økolog havde overtrådt reglerne for, hvor længe økomælk fra medicinbehandlede dyr skal holdes tilbage. Andre landmænd havde rod i oversigterne over medicinering af dyrene.

Landmændenes forkerte håndtering af medicinreglerne eller økologiregler betyder, at flere af dem kan se frem til bøder eller indskærpelser.

- Det økologiske mærkes troværdighed står og falder med, om reglerne for at drive økologisk landbrug overholdes. Vi opfordrer myndighederne og mejerierne til at straffe så hårdt som muligt, så vi kan slippe af med de useriøse bedrifter, siger Uffe Bie, formand for Økologisektionen under Landbrug & Fødevarer.

Det er anden gang, Fødevarestyrelsens kontrolbesøg har fanget økologiske landmænd i ikke at overholde de økologiske regler omkring brug af medicin.

Der findes i Danmark 421 gårde, som producerer økologisk mælk.