Prøv avisen

Økonomi blev det store emne til afslutningsdebat

Portos captain Helton (centre R) and goalscorer Falcao (centre L) lift the trophy after beating Braga 1-0 in the Europa League final soccer match Foto: Torkil Adsersen.

Folketingets afslutningsdebat kom kun sporadisk omkring værdipolitiske emner som indvandring, folkeskole, miljø og EU

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kom ved et internationalt møde tidligere på året til at sige, at Danmark er gået reformamok. Ordet blev nævnt igen i gårsdagens afslutningdebat i Folketinget, der i høj grad kom til at handle om netop de økonomiske reformer.

Penge, job og vækst blev nøgleordene i debatten, hvor der traditionen tro blev drillet både til højre og venstre. Helle Thorning-Schmidt fremhævede i sin tale de mange reformer, som er gennemført med bredt flertal. Netop det, at alle større partier omkring midten har været med i de fleste aftaler om for eksempel kontanthjælp, Statens Uddannelsesstøtte og en vækstplan til 92 milliarder kroner gjorde det vanskeligere for ordførerne for alvor at kritisere hinanden på indholdet.

Derfor tog de største slag også sigte på, hvad der skal ske med samfundsindretningen i fremtiden. Skal det offentlige bruge flere penge end i dag, eller skal der være nulvækst frem mod 2020?

Her var fronterne trukket skarpt op mellem de borgerlige partier, som bortset fra Dansk Folkeparti satser på nulvækst, mens partierne til venstre vil bruge 20-25 milliarder kroner mere på velfærd de næste seks-syv år.

Meget ping-pong var der om, hvordan de borgerlige partier vil prioritere mellem velfærdsydelser, når der bliver flere ældre, og behandlingsmetoder i sundhedsvæsenet bliver dyrere når partierne samlet vil have nulvækst. Hvad skal der så spares på, blev der flere gange spurgt til, uden at der dog kom ret konkrete svar.

De borgerlige partier understregede til gengæld, at Danmark med verdens største offentlige sektor godt kan skrumpes og nærme sig eksempelvis svensk niveau, uden at de fattigeste behøver at ende i rendestenen.

LÆS OGSÅ: Økonomer: Thorning er for optimistisk

Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke (S) langede hårdt ud efter Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, for ikke at have vist sig på Folketingets talerstol i 500 dage, for Socialdemokraterne ville meget gerne høre, hvad Venstres leder mener om den økonomiske kurs på længere sigt.

Det blev dog Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, som førte ordet, og hun beskyldte S og SF for at stå for amoralens politik og ikke nødvendighedens politik, som partierne selv mener.

Værdipolitiske temaer, som de blev defineret i 00erne, blev kun taget op sporadisk. Emner som indvandring, retspolitik, miljø og EU blev nok nævnt i enkelte af ordførertalerne, men det gav ikke den store debat.

Dansk Folkeparti forsøgte ganske vist at rejse debatten om, at flygtningestrømmen nu er på niveau med omfanget i 2001, men det blev ikke noget stort tema.

Derimod kom partiformand Kristian Thulesen Dahl i ilden for sit partis kovending under VK-regeringen, da det gik med til at forkorte dagpengeperioden til to år. Dermed var man tilbage i økonomisporet, hvor også regeringens udsættelse af dagpengereformen blev flittigt diskuteret. Det samme var folkeskolen formentlig blevet, hvis ikke partierne netop nu havde siddet og forhandlet om en folkeskolereform. Flere gange afviste ordførere at gå nærmere ind i den debat, netop med henvisning til de aktuelle forhandlinger.

De fortsætter, for selvom Folketinget i går holdt afslutningsdebat, er folketingsåret langtfra slut. Hele den kommende måned bliver der holdt møder med flere politiske sværdslag, inden det bliver rigtig sommerferie.