... og om lidt er kaffen klar

På Hvidsten Kro i Østjylland kan gæsterne se samlinger af mange forskellige ting. Blandt andet har kroen en af landets største samlinger af porcelænskaffekander

Kroejer Søren Fiil viser de mange kander i Riddersalen på Hvidsten Kro frem. --
Kroejer Søren Fiil viser de mange kander i Riddersalen på Hvidsten Kro frem. --. Foto: Leif Tuxen.

Noget af det første, man bemærker som gæst på Hvidsten Kro ved landevejen mellem Randers og Mariager, er de mange ting. Overalt er der samlinger af for eksempel piber, geværer, kobbergryder og chokoladeforme her på kroen, hvor befrielsesdagen den 5. maj altid markeres med blandede følelser, fordi Anden Verdenskrig kostede tre af familiens mandlige medlemmer livet for deres indsats i Hvidstengruppen.

I et af kroens lokaler står ikke mindre end 196 porcelænskaffekander, og manden bag dem er kroens nuværende ejer, den 39-årige Søren Fiil, der ligesom sin far, bedstefar og oldefar villigt giver efter for sin samlermani.

Han sad en aften og bladrede i avisen Gul og Gratis og så en annonce, hvor en kvinde ønskede at sælge 196 kaffekander. Samlersjælen Søren reagerede på annoncen og ringede til kvinden i Hinnerup ved Århus og spurgte, om han måtte komme og kigge på kanderne.

– Jeg tog tre papkasser med i bilen, for jeg troede, at de kunne være i dem, fortæller han, men han tog fejl.

– En af husets stuer var fyldt med gamle og nyere porcelænskaffekander i alle mulige farver og former. Her var alt fra Den Kongelige Porcelænsfabriks "Blå Blomst" over Bing & Grøndahls musselmalede til mere eller mindre ukendte kander fra både ind- og udland.

Nu er alle fire vægge i Riddersalen på Hvidsten Kro fyldt med kanderne, og de er en succes hos kroens gæster, fortæller Søren Fiil.

– Det er simpelthen sjovt at høre, når de kommer ind og ser kanderne. For eksempel siger nogen: "Sådan en havde bedstemor. Hvad er der egentlig blevet af den?". Andre siger: "Lige præcis sådan en havde vi derhjemme," og så sætter det gang i en masse snak om gamle dage.

– På en måde viser kanderne her hele kaffekandens historie, og det er jo en historie, som nærmest er et afsluttet kapitel, for i dag er kaffekanden identisk med en termokande, siger Søren Fiil.

kiil@kristeligt-dagblad.dk

Her ses en af samlingens sjældne kander, som er fremstillet i Bayern i Tyskland i 1950?erne, og til venstre en af Bing & Grøndahls musselmalede. Det var tidligere meget brugt, at store virksomheder fik fremstillet egne kander, og her er det BP. --
Her ses en af samlingens sjældne kander, som er fremstillet i Bayern i Tyskland i 1950?erne, og til venstre en af Bing & Grøndahls musselmalede. Det var tidligere meget brugt, at store virksomheder fik fremstillet egne kander, og her er det BP. -- Foto: Leif Tuxen.