Prøv avisen

Ti år efter spøger finanskrisen stadig

Folk der råber ”tampen brænder” om den nuværende danske situation, skal ifølge finansminister Kristian Jensen ”tage en dyb indånding”. Foto: Jens Dresling/ritzau

Trods boligprisers himmelflugt mener finansminister og eksperter, at vi er bedre sikret end i 2007

I filmen ”The Big Short” hører investoren Mark Baum en dag en teori om, at kreative realkreditobligationer risikerer at sætte ild til det amerikanske boligmarked. Så han sender to medarbejdere til Miami for at se, hvordan en boligboble ser ud. Studieturen bliver et møde med overskredne terminer, tomme huse og unge Karl Smart-typer, der sælger risikable realkreditter til ildebeslåede amerikanere og kredituværdige immigranter.

Drama, naturligvis, men filmen illustrerer USA lige før, at den såkaldte subprime-krise tog fart i sommeren 2007. I disse dage er det 10 år siden og dermed jubilæum for den globale finanskrises begyndelse med boligboblens brist i USA. Den danske professor i finansiering Lasse Heje Pedersen fra Copenhagen Business School boede dengang i USA og forskede ligesom i dag i de finansielle markeder.

”I begyndelsen kunne man ikke vide, om det var en mindre krise, der så ville blive afværget, eller en fuldskalakrise, der truede det finansielle system,” siger han og fortsætter: ”Det var først, da Lehman Brothers (amerikansk finanshus, red.) gik ned (i september 2008, red.), at det blev helt klart, at det potentielt var en meget alvorlig krise.”

Det blev det. I 2013 udkom rapporten Den finansielle krise i Danmark med økonomiprofessor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School som pennefører. Han konkluderede, at omtrent halvdelen af Danmarks økonomiske tilbageslag skyldtes udviklingen internationalt, den anden halvdel indenlandske årsager. Krisen har, siger Jesper Rangvid, kostet Danmark gigantiske summer, og den samlede økonomiske aktivitet er først nu tilbage på niveauet fra årene før krisen. Samlet set vurderer han, at velfærdsniveauet er væsentligt lavere, end det ville have været uden finanskrisen.