10 års indsats mod hjemløshed er slået fejl

Siden 2009 har det politiske mål været, at hjemløshed skulle mindskes ved at tilbyde billig bolig og social støtte. Men nye tal viser, at kun otte procent af de hjemløse modtager den hjælp. ”Vi er ikke kommet i mål med handleplaner, vi har lavet for flere hundrede millioner,” siger socialminister Astrid Krag (S)

”I mange år har der været en tendens til at opfatte hjemløshed som noget, mennesker ikke kunne komme ud af, men det kan 9 ud 10 med den rette indsats. Der er behov for at se på hele området med nye øjne.”
”I mange år har der været en tendens til at opfatte hjemløshed som noget, mennesker ikke kunne komme ud af, men det kan 9 ud 10 med den rette indsats. Der er behov for at se på hele området med nye øjne.”. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.

Mens der er blevet flere hjemløse i Danmark de seneste 10 år, går udviklingen i Odense Kommune den modsatte vej. Hvert år hjælper kommunen 50 borgere ud af hjemløshed, og hjemløsheden er mindsket med 40 procent de seneste 10 år. Opskriften på succesen kaldes housing first og går ud på at tilbyde hjemløse en bolig, der er til at betale, samtidig med, at de får intensiv social støtte.

Siden 2009 er der brugt godt 650 millioner kroner på handlingsplaner til bekæmpelse af hjemløshed. Housing first har været et af de vigtigste elementer i skiftende regeringers planer, fordi metoden ifølge danske og udenlandske undersøgelser hjælper mellem 80 og 90 procent til en bolig og et bedre liv.

Alligevel viser en ny undersøgelse fra Socialstyrelsen, at kun otte procent af alle hjemløse tilbydes metoden. Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer til 81 kommuner om deres indsats fra sommeren 2019 til sommeren 2020. 90 procent af de godt 6400 hjemløse i Danmark er borgere i de pågældende kommuner. Rundspørgen viser også, at en af de største udfordringer er at skaffe billige boliger.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) betegner det på baggrund af de nye tal som en bunden opgave at få vendt udviklingen:

”Helt grundlæggende bør ingen være hjemløs i et så rigt samfund som det danske. Skiftende regeringer har talt om housing first i mere end 10 år, og imens man har gjort det, er hjemløsheden steget. Alle er enige om, at housing first er den mest effektive metode, og der er afsat mange midler til opgaven. Alligevel modtager kun otte procent indsatsen. Vi er ikke kommet i mål med de aftaler og handleplaner, vi har indført for hundredvis af millioner kroner gennem årene,” siger Astrid Krag.

Regeringen vil efter sommerferien fremlægge forslag til en ny hjemløseplan, og Astrid Krag lægger op til et ambitiøst udspil, der indebærer et samarbejde mellem regering, kommuner, civilsamfund og boligselskaber. Socialministeren mener også, at det er nødvendigt at se på de regler, der gør, at kommuner i dag modtager refusion fra staten, når de placerer borgere på et herberg, men til gengæld ikke får støtte til at hjælpe borgere i egen bolig.

Vibe Klarup, der er direktør for Hjem til Alle Alliancen og formand for Rådet for Socialt Udsatte, betegner det som ”katastrofalt”, at mennesker i hjemløshed ikke modtager det bedst dokumenterede tilbud.

”Resultatet er, at vi ikke har fået færre hjemløse, men flere, der opholder sig på herberger længere end tidligere. Det er nødvendigt at skaffe flere billige boliger og samtidig styrke den sociale indsats, ” siger Vibe Klarup.

Hun fremhæver, at antallet af hjemløse er faldet markant i Finland og Norge, der har satset på housing first. I Norge med lidt færre indbyggere end Danmark viser en ny opgørelse, at antallet af hjemløse er halveret siden 2012 og i dag udgør godt 3300 personer.

”I mange år har der været en tendens til at opfatte hjemløshed som noget, mennesker ikke kunne komme ud af, men det kan 9 ud 10 med den rette indsats. Der er behov for at se på hele området med nye øjne,” mener Vibe Klarup.

Brian Dybro (SF), der er rådmand i Odense og medlem af socialudvalget i Kommunernes Landsforening, kalder det også en menneskelig katastrofe, at samfundet ikke er bedre til at hjælpe de allermest udsatte.

”Problemet kan ikke løses af kommunerne alene. Der er brug for en bred aftale og et samarbejde på tværs, der for eksempel også involverer psykiatrien,” lyder det fra Brian Dybro.

I Odense Kommune er der ifølge den seneste hjemløsetælling 125 hjemløse, og målet er at afskaffe hjemløshed. Et af midlerne er en kommunal boliggaranti, der betyder, at boligløse i Odense i dag tilbydes en lejlighed til omkring 4000 kroner om måneden.

”Vi kommer aldrig ned på nul hjemløse. Men vores erfaring er, at 80 procent af dem, vi hjælper, fastholder deres bolig. Det forudsætter, at vi yder social støtte,” siger Brian Dybro.