12 har fået bøde for at bære burka

Politiet har rejst 20 sigtelser og udstedt bøder til 12 personer, der har overtrådt tildækningsforbuddet, siden loven trådte i kraft for snart et halvt år siden. Overraskende høje tal, siger professor, mens DF glæder sig

Tal fra Rigspolitiet, som Kristeligt Dagblad har fået indsigt i, viser, at der indtil den 8. januar i år er rejst 20 sigtelser og udstedt 12 bøder til 12 forskellige personer for overtrædelser af tildækningsforbuddet.
Tal fra Rigspolitiet, som Kristeligt Dagblad har fået indsigt i, viser, at der indtil den 8. januar i år er rejst 20 sigtelser og udstedt 12 bøder til 12 forskellige personer for overtrædelser af tildækningsforbuddet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Den 1. august sidste år trådte et af de mest kontroversielle udlændingepolitiske tiltag i Danmark i kraft, nemlig tildækningsforbuddet, ofte kaldet burkaforbuddet, der gør det ulovligt at bære blandt andet de ansigtsdækkende muslimske klædestykker niqab og burka i offentligheden. Og antallet af bøder for overtrædelser af forbuddet er stigende.

Tal fra Rigspolitiet, som Kristeligt Dagblad har fået indsigt i, viser, at der indtil den 8. januar i år er rejst 20 sigtelser og udstedt 12 bøder til 12 forskellige personer for overtrædelser af tildækningsforbuddet.

Tallene kommer bag på Thomas Elholm, strafferetsprofessor på Københavns Universitet, som kalder dem ”overraskende høje”.

”Jeg havde ikke troet, der ville være så mange efter et halvt år. Det er bestemt interessante tal,” siger Thomas Elholm, der dog tager det forbehold, at det ikke vides, om bøderne er udstedt på én gang i en forsamling af eksempelvis niqabklædte kvinder.

Men det tyder på, at politiet bliver bedre og bedre til at håndhæve loven:

”Og man kan i hvert fald sige, at reglen bliver brugt. Når politiet begynder at bruge en bestemmelse, får de også erfaringer, der gør, at den bliver lettere at håndtere. Det udelukker selvfølgelig på ingen måde, at der stadig kan forekomme situationer, hvor det vil være vanskeligt at vurdere,” siger Thomas Elholm.

De otte sigtelser, der ikke er endt med en bøde, dækker over tilfælde, hvor et eventuelt bødeforlæg stadig vurderes, eller hvor politiet har valgt ikke at udstede en bøde.

Tildækningsforbuddet er blevet kraftigt kritiseret for at være et symbolpolitisk tiltag, som løser et ikke-eksisterende problem, fordi der kun vurderes at være højst 200 kvinder i Danmark, der bærer niqab eller burka. Men de nye tal viser, at forbuddet rent faktisk har en reel effekt, siger Martin Henriksen, udlændinge- og værdiordfører for Dansk Folkeparti.

”Det her er godt, og det er vi glade for. Det kan blive endnu bedre, men tingene bevæger sig lige så stille og roligt i den rigtige retning,” siger Martin Henriksen.

Politiforbundet, fagforeningen for medarbejdere i politiet, indvendte ved vedtagelsen af loven, at den ville blive svær at håndhæve og efterlyste klarere regler. Men, siger Martin Henriksen, de nye tal viser, at politibetjentene sagtens kan håndtere forbuddet.

”Jeg er med på, at Politiforbundet var ude at beklage sig, men gør de ikke altid det, når der kommer en lidt besværlig lovgivning? Det er godt, at mange politibetjente trods Politiforbundets klagesang prøver at leve op til de forventninger, der er fra politisk hold,” siger han.

Rigspolitiet kan ikke give et præcist overblik over, hvor mange af bøderne der er blevet betalt. Hvis personen, der modtager en bøde for overtrædelse af tildækningsforbuddet, også har fået bøder for andre overtrædelser af loven, indgår bøden i et kompleks, og en eventuel betaling bliver opgjort i Rigspolitiets register som en samlet betaling af bøderne – ikke en separat betaling for overtrædelse af tildækningsforbuddet.