Prøv avisen

14-årige er mere kriminelle end antaget

14-årige begik dobbelt så mange forbrydelser i 2011, som Justitsministeriet havde ventet

Nye tal afslører, at omfanget af de 14-åriges kriminalitet er mere end dobbelt så stor som først antaget. Tallene kommer samtidig med, at SRSF-regeringen den 1. marts atter hævede den kriminelle lavalder til 15 år, skriver Information.

Efter den daværende VK-regering den 1. juli 2010 sænkede den kriminelle lavalder til 14 år, viste tallene fra andet halvår af 2010 ellers, at det stort set kun havde resulteret i bødesager og i alt 236 såkaldte strafferetslige afgørelser eller domme.

Ifølge et notat fra Justitsministeriets forskningskontor giver tallene fra det første halve år efter sænkelsen af den kriminelle lavalder imidlertid "et skævt billede af omfanget af de strafferetslige afgørelser".

I første halvår af 2011 var der nemlig 555 strafferetslige afgørelser og i andet halvår var tallet 552 afgørelser.

Socialdemokraternes retspolitiske ordfører, Ole Hækkerup, fastholder, at det var rigtigt at hæve den kriminelle lavalder til de nuværende 15 år på trods af det overraskende omfang af de 14-åriges kriminalitet.

- Man skal ikke køre børn gennem det samme retssystem som voksne. Men det er selvfølgelig afgørende, at vi samtidig får fulgt op på de 14-årige, siger Ole Hækkerup til Information.

- Endelig skal man huske på, at der jo også begås forbrydelser af 13-årige som altså ligger under den kriminelle lavalder uanset om den er 14 eller 15 år.

Ud af de i alt 1.343 strafferetslige afgørelser i det halvandet år - som følge af sænkelsen af den kriminelle lavalder - skyldes de godt to tredjedele såkaldte ejendomsforbrydelser, hvoraf 38 procent er butikstyverier.

Men 14-årige er i perioden også 12 gange blevet dømt for seksualforbrydelser, 165 gange for vold og 19 gange for overtrædelse af våbenloven. Særligt voldssagerne er vokset fra 19 i andet halvår af 2010 og til 88 i første halvår af 2011 og 58 i andet.