Peter Birch, Stine Pilgaard og Joy Mogensen (S) er blandt de nye navne: Kraks Blå bog udvider sit katalog

I dag udkommer årets udgave af Kraks opslagsværk over betydningsfulde personer. Blandt de nye navne er en biskop, en prins, en virolog – og en af Kristeligt Dagblads egne

Fælles for alle de nyoptagne er, at de arbejder dedikeret inden for hver deres fag.
Fælles for alle de nyoptagne er, at de arbejder dedikeret inden for hver deres fag.

Siden 1910 har danskere kunnet slå op i det tunge opslagsværk Kraks Blå Bog og læse biografier om nulevende betydningsfulde danskere, færinger og grønlændere. Og i dag udkommer så årets udgave med 147 nye navne. For selvom det forgangne år på mange måder har været præget af undtagelsestilstand som følge af coronakrisen, har mange mennesker alligevel sat et aftryk inden for deres forskellige fag.

Blandt de nye personer i årets udgave er kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S), biskop over Helsingør Stift Peter Birch, professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen, forfatter Stine Pilgaard, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri og Kristeligt Dagblads redaktionschef, Jeppe Duvå.

De ældste af de nye optagne er landskabsarkitekt Kirsten Lund-Andersen og hofdame Elsa Annette de Scheel, som begge er født i 1942, mens den yngste er prins Felix, der er født i 2002.

Selvom de nyoptagne personer har vidt forskellige udgangspunkter, er fælles for dem alle, at de arbejder dedikeret inden for hver deres fag til glæde for andre og har ambitioner, som former og beriger vores tid, fortæller Bolette Rud. Pallesen, digital chef hos Gads Forlag, der udgiver bogen.

”Man bliver optaget i kraft af det liv og den karriere, man har haft – ikke på grund af sin slægt. Derfor er Kraks Blå Bog også et vidne om social mobilitet i Danmark. Der er jo også børn af buschauffører og dagplejeassistenter. Det er mennesker, som hver dag har ambitioner for deres kunst eller det fag, de arbejder inden for, og som yder en imponerende indsats. Og det vil vi gerne lægge frem og give en anerkendelse,” siger Bolette Rud. Pallesen, der mener, at Kraks Blå Bog stadig har sin berettigelse i en tid, hvor oplysninger om mange mennesker også kan findes andre steder.

”Selvom man i dag kan finde små biografier på folks sociale medier eller på virksomheders hjemmesider, er Kraks Blå Bog stadig unik, fordi vi både samler information om deres karriere, uddannelsesbaggrund og tillidserhverv og deres familierelationer. Online har vi også samlet informationer, som man måske ikke finder andre steder. Det kan være oplysninger om, hvad der driver og motiverer den enkelte i vedkommendes karriere,” siger hun.

Alle kan indstille kandidater til optagelse i Kraks Blå Bog, men det er redaktionen på Gads Forlag, der – i samarbejde med en række eksterne fagkonsulenter – står for den endelige udvælgelse.

De optagne skriver selv deres levnedsbeskrivelse til bogen.