Prøv avisen

200 år med juletræer

Det er 200 år siden, at juletræet blev introduceret i Danmark. - Foto: Arkiv

Det var tyskerne, der opfandt juletræet. For 200 år siden kom traditionen til Danmark, og nu eksporterer vi knap fem millioner juletræer om året til tyskerne

I år er der en god grund til at gøre sig ekstra umage med at pynte juletræet. Det er nemlig 200 år siden, at juletræet blev introduceret i Danmark. Traditionen havde på det tidspunkt allerede eksisteret i flere hundrede år i Tyskland, og det var da også en tysk familie, der så vidt vides tog traditionen med til Danmark. I hvert fald er det dokumenteret, at den tyske lensgreve Frederik Adolph Holstein i 1808 fejrede jul med et juletræ på god-set i Holsteinburg på Sydsjælland.

Selvom juletræet kommer fra Tyskland, så er det i dag Danmark, der tjener penge på at sælge juletræer til tyskerne. Danmark producerer omkring 10 millioner juletræer om året, hvoraf næsten halvdelen eksporteres til Tyskland. Forklaringen på det store salg til Tyskland er ifølge Dansk Juletræsdyrkerforening, at nordmannsgran bliver mere og mere populær i Tyskland. Og den træsort, som kommer fra Kaukasus, trives ikke så godt i Tyskland, hvor der bliver for koldt om vinteren.

I 1811 blev der for første gang pyntet et juletræ i København. Det skete hos dr.phil. Martin Gottlieb Lehmann vistnok i Ny Kongensgade 221. Det rygtedes hurtigt i kvarteret, at den ligeledes tyske familie Lehmann havde taget et loftshøjt træ ind i stuen, og ifølge en øjenvidneberetning stimlede folk sammen uden for huset juleaften for at kikke ind ad vinduerne til det underlige træ med pynt og lys på. Nogen mente, at den unge doktor og hans yndige frue var blevet gale, men forklaringen var såmænd bare, at deres førstefødte snart var to år og ikke skulle snydes for et juletræ, sådan som det formentlig var traditionen, der hvor forældrene kom fra.

I løbet af de næste 100 år blev juletræet mere og mere udbredt. Blandt foregangsfamilierne var Oehlenschläger og Heiberg, som begge havde et juletræ i 1817. Grundtvig var i begyndelsen indædt modstander af juletræet, som han mente var udtryk for en skadelig overtro, men da familien Grundtvig fik deres første barn, Johan i 1822, ændrede han mening.

Legenden fortæller, at det var Martin Luther, der opfandt juletræet i 1536 eller deromkring. Da han gik fra kirken igennem skoven på vej hjem til præstegården i Wittenberg, fik han idéen om at tage et lille træ med hjem og sætte lys i det, og bruge det som udgangspunkt for en fortælling for sine børn om englene og det himmelske lys.

Men Luther var ikke den første. Der findes pålidelige historiske kilder, der fortæller, at juletræet var blevet så udbredt i byen Schlesttstadt i Alsace i 1521, at bystyret forbød borgerne at hente træet fra de omliggende skove.

At juletræet i løbet af 1700-tallet blev en udbredt tradition blandt det tyske borgerskab hænger formentlig også sammen med, at Goethe skrev om det i Den unge Werthes lidelser.

/ritzau/

Juletræer anses for at være en kristen tradition. En katolsk legende knytter juletræet til Skt. Boniface i 600tallet, men traditionen blev først udbredt 200 år senere. (Billedet er fra http://www.bbc.co.uk/religion/galleries/christmas/)