Prøv avisen

2000 kirkeklokker ringer for Prinsen på tirsdag

Kirkeministeriet meddelte torsdag i et såkaldt cirkulære til biskopper, provster og menighedsråd, at det på tirsdag bliver alle landets kirkeklokker, der spiller. Her lyder det, at folkekirkens over 2000 sognekirker skal ringe med klokkerne i en halv time før og efter bisættelsen, der begynder klokken 11 i Christiansborg Slotskirke (billedet). Foto: Leif Tuxen

Landets kirker skal ringe med klokker i forbindelse med prins Henriks bisættelse, skriver Kirkeministeriet, der også opfordrer til at mindes ham ved gudstjenester. Aarhus-præst har dog ikke tænkt sig at lytte til opfordringen

Torsdag ringede flere københavnske kirkeklokker, da prins Henriks båre blev kørt fra Fredensborg Slot til Amalienborg, og på tirsdag bliver det alle landets kirkeklokker, der spiller. Det meddelte Kirkeministeriet torsdag i et såkaldt cirkulære til biskopper, provster og menighedsråd om klokkeringning. Her lyder det, at folkekirkens over 2000 sognekirker skal ringe med klokkerne i en halv time før og efter bisættelsen, der begynder klokken 11 i Christiansborg Slotskirke.

I samme omgang har ministeriet anmodet biskopperne om at opfordre præsterne i deres stifter til at mindes Prinsen ved en af gudstjenesterne på søndag eller ved en særlig mindegudstjeneste, der for eksempel kan holdes på bisættelsesdagen på tirsdag.

Dermed kommer det til at foregå på helt samme måde, som da Dronning Ingrid blev begravet i år 2000, siger biskop over Lolland-Falsters Stift, Marianne Gaarden, der har tænkt sig at følge Kirkeministeriets anmodning.

”Der er ingen overraskelser. Da Dronning Ingrid døde, blev vi også opfordret til at mindes hende ved de efterfølgende søndagsgudstjenester eller ved en mindegudstjeneste,” siger biskoppen og tilføjer, at det må være op til den enkelt præst at vurdere, hvordan Prinsen skal mindes.

”De enkelte sogne må helt selv bestemme, om det skal være en mindegudstjeneste, et minuts stilhed eller noget tredje.”

Flyverprovst og sognepræst i Viborg Domkirke Leif Holmstrøm var i 2000 sognepræst i Gilleleje Kirke i Nordsjælland, da Dronning Ingrid døde. Han husker ikke, hvilke instruktioner han fik af sin daværende biskop, da han skulle mindes hende ved den efterfølgende gudstjeneste. Men han husker, at han nævnte hende fra prædikestolen, og han vil formentlig mindes Prinsen på samme måde, når han har gudstjeneste i Viborg på søndag.

”Efter jeg prædikede i 2000 og skulle give meddelelser, sagde jeg nogle få ord om Dronning Ingrid. Det synes jeg er en passende måde at mindes en person på i kirken, og det er meget oplagt at gøre det på den måde på søndag også,” siger han.

Det synes sognepræst i Sankt Lukas Kirke i Aarhus Henrik E. Hansen dog ikke. Han bryder sig ikke om tanken om at fremhæve enkeltpersoner i forbindelse med en gudstjeneste, og har derfor ikke tænkt sig at følge opfordringen til at mindes prins Henrik ved søndagens gudstjeneste.

”Jeg stoppede med at bede for kongehuset i kirkebønnen for 10 år siden, fordi jeg ikke syntes, det gav mening. Jeg er klar over, at Dronningen er folkekirkens overhoved, men jeg beder jo heller ikke for kirkeministeren, finansministeren eller min biskop. Jeg synes ikke, der er nogen grund til det, og derfor vil jeg heller ikke bede for prins Henrik i forbindelse med gudstjenesten på søndag. Det er ikke fordi, jeg har noget imod ham eller kongehuset. Jeg kan bare ikke se nogen grund til at gøre det,” siger han.

Kan du ikke mindes ham på en anden måde end gennem bøn. For eksempel ved meddelelserne efter prædikenen?

”Nej, det synes jeg ville være akavet. Skulle jeg stå der og sige, at der er kaffe og kage i sognehuset efter gudstjenesten og så er prins Henrik i øvrigt død? Jeg er principielt modstander af at fremhæve nogen ved en gudstjeneste, så det ville være forkert at mig.”