Politikere vil gribe ind over for flerkoneri

Flerkoneri er uacceptabelt i det danske samfund.

For en sjælden gangs skyld er politikerne enige fra det yderste venstre til det yderste højre i en konflikt, der handler om religion og samfund. Dykker man ned i begrundelserne for at være imod flerkoneri, viser de politiske nuancer sig dog tydeligt.

Ritzaus Bureau fortæller, at flerkoneri findes i visse muslimske miljøer, og imam Abdul Wahid Pedersen er ikke principielt imod, at en mand kan have op til fire koner. Det modsatte kan imidlertid ikke tænkes. Imamen kender personligt nogle få muslimske mænd, der har mere end en kone, selv om det selvfølgelig ikke er officielt. Det ville nemlig være ulovligt.

At flerkoneriet trives i dølgsmål, gør det svært at gribe ind over for politisk, men det er alligevel, hvad socialminister Eva Kjer Hansen (V) vil forsøge.

Det får hun opbakning til fra blandt andre SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge, der også er teolog.

--Det er helt fint at gribe ind over for flerkoneri. Det er meget problematisk, hvis vi får et parallelsamfund, hvor man krænker kvinder på den måde. Jeg vil ikke acceptere, at religion skal stå over de idealer om lighed og frisind, som vi hylder, siger hun.

Hendes synspunkter gælder, uanset om man begrunder flerkoneriet med ord i Koranen eller i Det Gamle Testamente i Bibelen, hvor det også forekommer, at mænd har flere koner. Det sidste har blandt andet fået et religiøst samfund som Mormonerne til på et tidspunkt at blåstemple flerkoneriet.

Abdul Wahid Pedersen mener ikke, at det er værre, at en mand har mere end en kone, end at nogle mænd har en elskerinde. Det er SF's ordfører helt uenig i.

--Problemet er, at det er udtryk for et gammeldags koransyn. Det er så at sige kun den ene part, manden, forundt at have en eller flere elskerinder. Hvorimod det er utænkeligt, at en kvinde kan have flere elskere. Man ser det kun ud fra mandens perspektiv, og det er en stor og afgørende forskel, siger Pernille Vigsø Bagge.

Hendes kollega hos Enhedslisten, Line Barfod, er kun imod flerkoneri, fordi det indebærer, at mænd skal forsørge deres kvinder. Partiet vil imidlertid ikke forsvare et "konventionelt heteroseksuelt, dansk ægteskab som det eneste rigtige", hedder det.

De Konservative og Dansk Folkeparti hæfter sig især ved, at flerkoneri ikke kulturelt er foreneligt med danske værdier. De Konservatives ligestillingsordfører, Henriette Kjær, mener, at Abdul Wahid Pedersen må på "genopdragelsesrejse" i den danske straffelov.

--Han puster til fordommene om, at muslimer lever i et tilbagestående, gammeldags, kvindeundertrykkende samfund. Han burde bruge sin fremtrædende position til at bygge bro mellem de forskellige kulturer i stedet for at rejse en mur, siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, hæfter sig ved, at imamen blandt andet har nævnt barnløshed som en mulig grund til at have mere end en kone.

-- I Danmark er der gode muligheder for at behandle barnløshed og hjælpe mennesker, som har problemer med at få børn blandt andet via adoption. Det er derfor helt utilstedeligt at begrunde flerkoneri med en kvindes barnløshed, og det tyder på, at Abdul Wahid Pedersen ikke ønsker at fremme integrationen af muslimske indvandrere, men derimod øge skellet mellem danskere og indvandrere, siger Pia Kjærsgaard.

Den radikale integrationsordfører, Morten Østergaard, er en kende mere bekymret over, at integrationen skades.

-- Han skaber nogle fordomme om, at folk, der er muslimer, går ind for flerkoneri, og det ikke hører til i et moderne samfund. Især fordi Abdul Wahid har en meget fremtrædende rolle i samfundet og dermed et særligt ansvar, siger Morten Østergaard.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

Det siger straffeloven
- § 208. Den, der indgår ægteskab eller lader sit partnerskab registrere, straffes med fængsel indtil 3 år eller, hvis den anden person har været uvidende om det bestående ægteskab eller registrerede partnerskab, med fængsel indtil 6 år.
- Stk. 2. Begås handlingen af grov uagtsomhed, er straffen fængsel indtil 1 år.
- Stk. 3. Den, som uden selv at være gift eller være part i et registreret partnerskab indgår ægteskab eller registreret partnerskab med en person, der allerede er gift eller er part i et registreret partnerskab, straffes med fængsel indtil 1 år.
- Stk. 4. Det skal betragtes som en formildende omstændighed for den, der i forvejen er gift eller part i et registreret partnerskab, hvis det seneste ægteskab eller registrerede partnerskab ikke kan omstødes. Under samme betingelse kan straffen for den person, der hverken er gift eller part i et registreret partnerskab, helt bortfalde. /ritzau/