Prøv avisen

Flere unge vælger ægteskabet til

Op mod 40.000 danskere fulgte LO's opfordring til demonstration på Christiansborg Slotsplads tirsdag den 8. juni 2010 for et nej til regeringens nedskæringspakke. Blandt talerne var LO's formand Harald Børsting og FTF's formand Bente Sorgenfrey, mens bl.a. Rasmus Nøhr stod for den musikalske underholdning i det strålende solskinsvejr i indre K øbenhavn. Her er en hvid brud løftet op på skuldrene af en ung fyr under banneret med påskriften "Løftebrud". Foto: Morten Vassing sr/ Denmark

Mens generelt færre gifter sig, er tendensen modsat hos én gruppe: de unge. Søgen hos de yngre efter traditionelle holdepunkter, lyder vurdering

Venner og bekendte undrede sig egentlig lidt, da Tobias og Mette Winther Jørgensen blev forlovet for tre år siden. Mette var nemlig dengang ikke ældre end 20 år og Tobias 22, da de året efter blev gift. Ingen af de to er, ifølge dem selv, mere religiøse end den gennemsnitlige kulturkristne dansker, og der var heller ikke nogen baby på vej, der kunne fremskynde planer om at blive gift.

For parret, som i forvejen havde boet sammen i et par år, virkede det derimod som et naturligt og lidt spændende næste skridt at blive gift. Gennemsnitsalderen for førstegangsgifte kvinder i Danmark er i dag 32,4 år, mens den er 34,8 år for mænd, og selvom de begge altså aldersmæssigt lå mere end 10 år under den danske gennemsnitsalder for førstegangsviede, virkede det helt rigtigt at blive gift:

Vi havde lært hinanden godt at kende i vores fire år som kærester, og vi havde lyst til at binde os på papir. Det er spændende at blive gift som ung og få lov at opleve sølv- og guldbryllup engang, siger Tobias Winther Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Tanker om børn, duelighed og ægteskab

Parret der bor i Holstebro, hvor Tobias er lageransvarlig i Jysk, og hvor Mette læser til fysioterapeut er en del af en større tendens, hvor nogle unge vælger ægteskabet til i en tidligere alder, end man har set i de senere år.

Nye tal fra Danmarks Statisk viser nemlig, at hvor man siden 2008 i statistikkerne har set faldende ægteskabstal, er der de seneste tre år i Danmark sket en stigning i antal par, der vælger at blive gift i en ung alder. Især for gruppen af unge under 25 år kan man se, at tendensen er stigende. Alene fra 2012 til 2013 steg antallet af par i aldersgruppen 20-24 år, som valgte at gifte sig, med 16 procent.

I Møllevang Kirke i Aarhus genkender man også billedet af, at flere unge par vælger at få papir på parforholdet. Selvom kirken ikke har særligt mange bryllupper om året, har sognepræst Anni L. Albæk bemærket, at flere fra den yngre generation har taget turen op ad kirkegulvet sammen i løbet af den seneste tid. Hun oplever, at det er idealet om de faste familierammer, der er årsagen.

Ægteskabet er vigtigt for dem, kan man mærke. De vil sige ja til hinanden for at markere, at det skal være de to. Jeg tror, det er en erkendelse af, at kærlighed er hårdt arbejde, og at de ønsker at investere i det, siger hun.

Sociolog og indehaver af fremtidsforskeren.dk, Birthe Linddal Jeppesen, har også bemærket en stigning i unge par, som vælger at gifte sig. Hun kalder det en mikrotendens hos den unge generation, der vil gøre op med forældrenes jagt på materielle goder og i stedet fokusere på de traditionelle værdier, som ægteskabet repræsenterer for mange unge.

Den unge generation er mindre materielt funderet og vægter relationer og familieliv højt. Mange er vokset op med forældre, der jagtede karriere, to biler og parcelhus, men dermed har betalt prisen i form af, at der har været mindre tid til faste holdepunkter, familieliv og traditioner. Det efterspørger de så nu, siger hun.

At blive gift, mener Birthe Linddal Jeppesen, er derfor en måde at investere i netop disse holdepunkter i en tid, hvor de unge er tvunget til at tænke på karriere, uddannelse og identitet.

Ungdomslivet er hårdt arbejde i dag. Især i forhold til at opbygge identitet. Det med at binde sig tidligt, og endda at manifestere det gennem et giftermål, er en måde at holde fast på de traditioner, deres forældre muligvis ikke har kunnet tilbyde dem, siger hun.