Prøv avisen

Selvmordsforsøg kan skabe nye erkendelser

Noose, low angle view Foto: .

Hvert år forsøger 13.000 danskere at tage livet af sig. De fleste overlever, og mange oplever selvmordsforsøget som en ny start på livet, siger fagpersoner

Martin Bødker Fritzen var træt af livet. Han følte ikke, at han præsterede andet end at skuffe sine nærmeste, og kunne han ikke finde ud af andet, kunne han lige så godt begå selvmord, følte han. Det forsøgte han med en overdosis af piller i 2005. Han overlevede og vågnede op til stor omsorg fra familie og venner, og i dag føler han, at livet er blevet ham foræret på ny.

Den følelse er gennemgående for mange, der har forsøgt selvmord. Det oplever Hanne Frandsen, teamleder i Kompetencecenter for Selvmordsforebyggelse i Region Hovedstaden.

Mange får større selvindsigt, større selverkendelse og en fornemmelse af, at de vil øve sig mere på livet og tage mere ansvar. De får mod til at lave strategier og ændre adfærd, så de ikke igen havner i et sort hul, siger hun.

At tiden efter et selvmordsforsøg kan føles livsbekræftende for nogle patienter, genkender afdelingslæge Anna Knudsen fra Center for Selvmordsforebyggelse i Odense.

LÆS OGSÅ: Martin overlevede sin trang til at dø

Vi har de unge piger, der føler, at ingen bekymrer sig om dem, at de er en byrde. Når de vågner op efter et selvmordsforsøg og ser, at der står familie og en venindegruppe omkring sengen, bliver de bekræftet i, at de er noget værd. Den anden gruppe er midaldrende eller lidt ældre. De ser det som Guds vilje eller en skæbnens pegefinger, at de har overlevet. Så de får ny livsvilje, en mere positiv indstilling til livet, der gør, at de vil forsøge at få styr på livet igen, siger hun.

Også i kirkelige kredse møder man personer, der finder mening i tilværelsen efter et selvmordsforsøg. Det fortæller Palle Gerlach, tidligere sognepræst og en af landets kirkelige kontaktpersoner vedrørende selvmord.

Der kan opstå en følelse af, at man får livet forærende, og at man kan tage hul på det på ny. Det kan sammenlignes med oplevelsen af at overleve en alvorlig kræftsygdom. Det er enormt positivt, at der er nogen, der kan bruge det, at de har været så langt ude i deres liv, og at de efterfølgende kan se, at det var forfærdeligt, hvis de var lykkedes med selvmordsforsøget. Både for dem selv og for de pårørende.

Netop de pårørende kan være meget sårbare i tiden efter et selvmordsforsøg, siger Palle Gerlach.

De sidder med en følelse af magtesløshed og uvished. En følelse af, at de aldrig ved, hvad der nu sker, og om der vil forsøges et nyt selvmord.

I 2012 viste en undersøgelse fra Københavns Universitet, at 17 procent af de undersøgte selvmordstruede gjorde endnu et forsøg på selvmord inden for et år. I Kompetencecenter for selvmordsforebyggelse gør man meget ud af at sige, at selvmord ikke er en mulighed overhovedet.

Mange kan være bange for at falde tilbage til selvmordstankerne. Vi underviser folk i, at selvmordstanker er en midlertidig tilstand, og i en midlertidig tilstand må man ikke tage store og livsændrende beslutninger, siger teamleder Hanne Frandsen.