Prøv avisen
Spørgsmål/svar

EU er et arbejdsfællesskab

I dag, fredag den 14. februar, er der præcist 100 dage til EP-valget den 25. maj. Derfor skyder den socialdemokratiske spidskandidat, Jeppe Kofod, og den konservative spidskandidat, Bendt Bendtsen, i dag valgkampen i gang ved en fælles gågadeaktion. (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2014) Foto: Mads Nissen/ Denmark

Jeppe Kofod, spidskandidat for Socialdemokraterne, betoner, at solidaritet mellem EU-landene ikke betyder, at velfærdsydelser skal flyde frit over grænserne

spørgsmål svar

Jeppe Kofod, du er spidskandidat for Socialdemokraterne. Hvad bliver dit vigtigste mål som medlem af Europa-Parlamentet?

"Det bliver, at vi får en stærkere social stemme i Parlamentet. Desuden er det vigtigt, at vi får mere gang i beskæftigelsen i Europa, og at det sker på ordentlige vilkår. Det vil blandt andet sige, at vi skal lovgive imod løndumping, altså at man kan skabe unfair konkurrence ved at underbetale sine ansatte."

Hvordan vil du nå det mål som blot et ud af 751 medlemmer?

"Jeg er i den heldige situation, at jeg indgår i den socialdemokratiske gruppe i parlamentet, som på en middel dag står til at få omkring 200 pladser i Parlamentet, og vi socialdemokrater er ret enige om de her ting i alle 28 lande. Det at være en del af en gruppe med så stor indflydelse og magt gør en meget stor forskel i forhold til de parlamentsgrupper, som tilhører yderfløjene."

I debatten om vandrende arbejdstagere tager næsten alle kandidater afstand fra at gøre EU til en social union, men hvorfor er det perspektiv så skræmmende?

"Jeg går ind for solidaritet mellem landene i den betydning, at vi hjælper hinanden med at øge velstand og beskæftigelse. For eksempel er velstanden og levestandarden vokset i en række lande i Øst- og Centraleuropa, siden disse lande kom med i EU for 10 år siden. Men jeg ønsker ikke en social union i den forstand, at alle velfærdsydelser skal rykke med over grænserne. De enkelte lande har forskellige velfærdssystemer, og vi har en særlig dansk model. Vi vil gerne bevare princippet om, at der med rettigheder følger pligter, at manskal yde, før man kan nyde. Det betyder, at arbejdskraften gerne må komme til Danmark, men så skal de arbejde på danske vilkår. EU skal ikke være én stor velfærdsstat, men et arbejdsfællesskab mellem 28 lande."

EU-landene bliver vævet tættere og tættere sammen. Hvad bør endemålet for den europæiske integration være efter din mening?

"Arbejdsfællesskabet må gerne blive tættere på en række områder. For eksempel er der bestræbelser på at etablere et fælles el-transmissionsselskab, så vi lettere kan afsætte vores strøm fra vindmøller over grænserne. Også på det udenrigspolitiske område ser jeg gerne, at vi samarbejder endnu tættere. Kun ved at stå sammen kan vi udgøre en stemme i forhold til ydre trusler og udfordringer som fra Putins Rusland."

Hvad er det værste, du kan sige om EU?

"Det værste er, at EU har lavet et system med alt for mange højtlønnede bureaukrater. Det mest vanvittige er det flytte- og rejsecirkus, Frankrig har påført EU via kravet om, at EUs plenarsamling skal holdes i Strassbourg, selvom deltagernes 200 kontorer ligger i Bruxelles. Det koster en milliard kroner om året at flytte hele bureaukratiet. At det er sådan, er ikke EUs skyld, men det er med til at skade EUs omdømme."

Hvad er det bedste, du kan sige om EU?

"EU har sikret fred i alle de europæiske lande, som er med i samarbejdet."