Danmark skal have sin selvstændighed tilbage

Morten Messerschmidt, spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget for Dansk Folkeparti, er glad for, at Danmark er med i EU. Men EU bestemmer alt for meget, når det gælder integrations- og socialpolitik, mener han

Morten Messerschmidt synes ikke, at Danmark skal melde sig ud af EU. Men han er modstander af et indre marked, der blander sig i integrationspolitik og socialpolitik.
Morten Messerschmidt synes ikke, at Danmark skal melde sig ud af EU. Men han er modstander af et indre marked, der blander sig i integrationspolitik og socialpolitik. Foto: Thomas Lekfeldt.

Hvad bliver dit vigtigste mål som medlem af Europa-Parlamentet?

Det bliver mere og mere klart, at Danmark skal have sin selvstændighed tilbage på en række områder. Og her tænker jeg på vores velfærdsydelser, grænsekontrol og udlændingepolitik. Danmark skal have sin selvstændighed tilbage, så EU ikke kan blande sig i alting, når det eksempelvis handler om, hvordan vi skruer vores arbejdsmarked og den slags sammen.

Hvordan vil du nå det mål som blot en ud af 751 medlemmer?

Jeg har siddet i Parlamentet de sidste fem år, og her er det blevet klart for mig, at det er svært at slå igennem med de her synspunkter. Men alle forventer, at de EU-skeptiske kræfter får flere medlemmer af Parlamentet. Det gør, at det bliver nemmere at få denne politik om mere selvstændighed til medlemslandene igennem.

I debatten om vandrende arbejdstagere tager næsten alle kandidater afstand fra at gøre EU til en ”social union”, men hvorfor er det perspektiv så skræmmende?

Det er det, fordi der er meget stor forskel internt i EU-landene mellem lønniveau, skat og mange andre områder. Hvis man kan tjene op til dansk velfærd ved at arbejde i Polen, hvor lønninger og skatten er lavere, så bryder systemet sammen. Når vi oplever østeuropæere komme til Danmark og arbejde til meget lave lønninger, så udkonkurrerer det danske arbejdstagere, og når de samtidig får et klækkeligt børnepengehonorar, så bliver det ekstra lukrativt at være i Danmark.

EU-landene bliver vævet tættere og tættere sammen. Hvad bør endemålet for den europæiske integra-tion være efter din mening?

Jeg ønsker, vi skal vende processen, så vi får mere magt til de enkelte medlemslande. EU har al for meget magt i dag. Det skal ikke være EU, der bestemmer, hvem der kan få børnecheck og andre ydelser i Danmark. Det samme gælder landbrugsstøtten og strukturstøtten. Det skal også tilbage til medlemslandene.

Hvad er det værste, du kan sige om EU?

Det er, at det er EU, der bestemmer, hvor EU skal have magten. Det er ikke landene selv, der definerer det. Det gør, at man hele tiden bliver overrasket over, hvilke nye områder EU bestemmer over. For eksempel udlændingepolitikken der kan EUs politik føres i Danmark, hvis den føres via reglerne om vandrende arbejdstagere. EU er blevet for stort og blander sig for meget.

Hvad er det bedste, du kan sige om EU?

Det er, at man kan handle frit over grænserne. Det er en kæmpe økonomisk gevinst, og jeg er varm tilhænger af, at Danmark ikke skal bekymre sig om sådan noget som told. Det er også fornuftigt med fælles regler inden for miljøområdet. Så jeg synes ikke, at Danmark skal melde sig ud af EU. Der skal bare ikke være et indre marked, der blander sig i integrationspolitik og socialpolitik.