Forældre chikanerer sig til forældremyndighed

Det lønner sig at forhale tiden over for kommune, domstol og Statsforvaltningen, hvis man vil vinde forældremyndigheden over sine børn i skilsmissesager, siger flere eksperter. Helt uacceptabelt, siger socialordfører

Flere eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med, fortæller, at det er en velkendt metode at forhale tiden, når forældre slås om forældremyndighed eller vil forhindre den anden forælder i at få samvær.
Flere eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med, fortæller, at det er en velkendt metode at forhale tiden, når forældre slås om forældremyndighed eller vil forhindre den anden forælder i at få samvær. Foto: drx.

Søren Dahl fra Fyn er havnet i en kafkask situation. Hans ekskone har beskyldt ham for at være voldelig mod parrets børn, og mens myndighederne undersøgte sagen, måtte han ikke se sine to sønner. Da politiet stoppede efterforskningen, fordi ”der ikke var rimelig formodning om, at der var begået noget strafbart”, var det så længe siden, han havde set drengene, at retten vurderede, de var mest knyttet til deres mor.

Hun vandt forældremyndigheden, og det er nu godt 10 måneder siden, han sidst så sine børn.

Og Søren Dahl står ikke alene.

Flere eksperter, som Kristeligt Dagblad har talt med, fortæller, at det er en velkendt metode at forhale tiden, når forældre slås om forældremyndighed eller vil forhindre den anden forælder i at få samvær.

Det kan være udeblivelse fra møder, afbud i sidste øjeblik samt sene svar på myndighedernes skrivelser. Og ofte lønner chikanen sig.

”Det ser ud til, at der er nogen, der spekulerer i manglerne i sagsbehandlingen og i at trække tiden ud, og at der er nogen, som synes, at målet helliger midlet. Efter min opfattelse er det uetisk, hvis man ikke tager hensyn til, at der altid er en part i disse sager, som ikke har bedt om at blive en del af en konflikt, nemlig barnet,” siger formanden for Danske Familieadvokater, Helle Larsen.

Også familieadvokat Anja Cordes støder på sager, hvor forhaling af tiden indgår som et målrettet redskab til at skade den anden forælder.

”Vi ser, at der er tendenser i de her konkrete sager, som viser, at er man skruppelløs nok, så kan man uden stort besvær mingelere så meget med tingene, at det skader den anden forælder, blandt andet ved at forhale tiden,” siger hun.

Flere steder på internettet florerer en uofficiel ”opskrift” på, hvordan man i sager om samvær, bopæl og forældremyndighed med fordel kan snyde systemet ved at komme med falske anklager og trække tiden ud.

Hos Statsforvaltningen, der behandler sager om samvær, bopæl og forældremyndighed, erkender kontorchef Bente Kousdal Sørensen problematikken.

”Ja, vi har kendskab til, at der ligger en opskrift, så man kan bygge sin sag op på en måde, der falder ud til ens egen fordel og uden, at man bagefter kan dømmes for injurier. Vi ved også, at tiden kan arbejde for den ene forælder, og at jo længere tid et barn ikke ser den ene, desto sværere bliver det at gen-etablere kontakten. Da vi kender problemstillingen, arbejder vi med at forhindre, at forældrene misbruger reglerne,” siger hun.

Eyvind Vesselbo, socialordfører for Venstre, ser frem til en snarlig evaluering af de ændringer, der blev foretaget i Forældreansvarsloven sidste år, for noget fungerer ikke efter hensigten, mener han.

”Der er for mig at se to hovedproblemer. For det første er Statsforvaltningen for lang tid om at få sagerne igennem, og for det andet formår den ikke at få forældrene til at føre en dialog, så sagerne ikke eskalerer og ender med chikane. Desuden er det problematisk, at det oftest er jurister, der ikke er uddannet til at håndtere de her problemer, som sidder i Statsforvaltningen. Der er brug for nogle andre fagfolk til at se på sagerne også,” siger han.

Socialordfører for Radikale Venstre, Zenia Stampe, mener, at problemet kalder på en politisk løsning.

“Det er noget, vi ikke kan leve med. Det er uholdbart, at man ikke blot kan chikanere, men også frarøve barnet den anden forælder. Der bør være noget kontrol, så man hurtigere kan afdække, om der i de enkelte sager er tale om chikane. Desuden mener jeg ikke, at man fordi barnet eventuelt ikke har set den ene forælder i et halvt år, skal nedprioritere kontakten, men i stedet gøre noget for at få den genetableret. Ofte tror jeg, at man fokuserer på den korte bane og glemmer at tænke langsigtet,” siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialminister Manu Sareen (R).

Søren Dahl er et pseudonym. Hans rigtige navn er kendt af redaktionen.