SF vil suspendere EUs samarbejde med Israel

I næsten et år har forhandlingerne om Palæstina stået i stampe, og det får nu SF-topfolk til at foreslå, at EU tager hårde midler i brug over for Israel

EU må tage skrappere metoder i brug over for Israel i Palæstinakonflikten, mener Margrethe Auken.
EU må tage skrappere metoder i brug over for Israel i Palæstinakonflikten, mener Margrethe Auken. . Foto: Erik Refner/ Denmark.

EU må tage skrappere metoder i brug over for Israel i Palæstinakonflikten.

Det mener europaparlamentsmedlem Margrethe Auken (SF) og tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF), der nu appellerer direkte til EUs udenrigskommissær Catherine Ashton om at gribe ind.

I et åbent brev til hende beder de to SF-politikere EU-Kommissionen om at overveje at suspendere den handels- og associeringsaftale, EU har med Israel.

”Jeg er stor modstander af at boykotte lande, hvis man har retlige midler til rådighed. Det har vi over for Israel, hvor vi derfor kan suspendere samarbejdsaftalen,” siger Margrethe Auken.

Konkret vil Israel, hvis kommissionen følger SFs råd, miste mulighed for forskningssamarbejde og miste toldprivilegier i EU. Det sidste vil gøre israelske varer dyrere i EU. Hvis det sker, er Margrethe Auken ikke et øjeblik i tvivl om, at Israel vil flytte sig, efter at alle forhandlinger om en fredsløsning for Palæstina har befundet sig i et dødvande i 10 måneder.

USA har fremlagt et forslag til en tostatsløsning, det samme har palæstinenserne, men israelerne har ikke givet noget bud på en sådan løsning.

Ifølge Margrethe Auken kan EU suspendere aftalen, fordi mener hun Israel i årevis har forbrudt sig mod demokrati og menneskerettigheder, og det er i strid med aftalens artikel 2.

”Bosættelserne er i strid med menneskerettighederne. Israelerne påtager sig ikke ansvaret for de besatte områder, men det skal de ifølge Genevekonventionerne. Alle bosættelserne er ulovlige, det er hele verden enig om, undtagen Israel.”

Margrethe Auken anklager desuden landet for at fængsle palæstinensere uden rettergang og for at belejre Gaza.

”Eksemplerne på grove menneskerettighedskrænkelser står i kø.”

SFeren opfordrer samtidig udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til at gøre sin indflydelse gældende i EU-regi.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til det åbne brev fra Martin Lidegaard, men hans partifælle Morten Helveg Petersen, der er radikal kandidat til Europa-Parlaments-valget, er ikke begejstret.

”En suspendering af samarbejdsaftalen mellem EU og Israel er ikke noget, jeg abonnerer på. Jeg er på mange måder kritisk over for den israelske fremfærd, og EU har en stor rolle at spille over for Israel. EU råder over en række andre instrumenter, som jeg synes, man skal bruge. At kappe forbindelsen på den måde hjælper ikke noget,” siger Morten Helveg Petersen.

Fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen er tonen endnu skarpere.

”Jeg synes, forslaget er håbløst. EU har, jeg ved ikke hvor mange associeringsaftaler med lande som Libyen, Egypten og Jordan, hvor menneskerettighederne virkelig bliver trådt under fode hundrede gange værre. Israel derimod har ingenting at være flov over,” siger han.

For få uger siden besøgte en gruppe yngre politikere Israel, og besøget fik Venstres folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt til at sammenligne behandlingen af palæstinensere i Israel med apartheid. Søren Espersen køber dog ikke den sammenligning.

”Apartheid er, når et lands egne borgere bliver diskrimineret, men selvstyreområderne er ikke en del af Israel. Landet har haft en grænsekontrol siden 2000, og det har været nødvendigt for at kunne opretholde sikkerheden,” siger Søren Espersen.

Margrethe Auken afviser argumentet om, at SF hellere skulle have taget fat på andre lande med større menneskerettighedsproblemer end Israel, som EU også har associeringsaftaler med.

”EU gør da også noget for menneskerettighederne i de andre lande, men jeg bliver forundret, når Israel vil sammenlignes med bananrepublikker og diktaturer. Israel er i eliten, og så skal de ikke sammenlignes med bærmen af stater,” siger Margrethe Auken.