Prøv avisen

Venstres grundfortælling er udfordret

I 1984 var Venstre delt mellem byboen Uffe Ellemann-Jensen og landboen Ivar Hansen. I dag ledes partiet af Lars Løkke Rasmussen, der hverken tilhører den ene eller den anden fløj. Foto: Scanpix

Engang talte man om Højskole-Venstre og Handelshøjskole-Venstre som to ideologiske fløje. Den nuværende formand hører ikke til nogen af delene, men er pragmatiker, hvis stil kolliderer med partiets jyske nøjsomhedstradition

For 30 år siden var der kampvalg om posten som formand for Venstre. Den ene kandidat var en stout gårdejersøn fra Agerbæk i Sydvestjylland, uddannet og dannet ved Ladelund Landbrugsskole og Askov Højskole. Den anden var en charmerende cand.polit. og udenrigsminister, opvokset og uddannet i hovedstaden og med erfaring som tv-journalist og chef-redaktør på et københavnsk dagblad.

Det blev storby-venstremanden Uffe Ellemann-Jensen, der dengang i 1984 overtog magten i det traditions-rige bondeparti i konkurrence med Ivar Hansen. Og det var i Ellemann-Jensens formandstid, at CDs formand Mimi Jakobsen udtalte, at det traditionelle Højskole-Venstre var blevet fortrængt ideologisk af et nyt Handelshøjskole-Venstre.

I forbindelse med de aktuelle sager om nutidens Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens rod i bilagene, eksklusive flyrejser og forbrug af for 152.000 kroner partiindkøbt tøj er det blevet fremført af blandt andre Claus Hjort Frederiksen, at de personer i Venstres bagland, som kritiserer Løkkes forbrug, ikke forstår, hvordan moderne politik hænger sammen.

Spørgsmålet er dermed, om Løkkes interne kritikere blot er de sidste overlevende fra Højskole-Venstre, mens resten af partiet er de moderne, der forstår, hvordan politik nødvendigvis må være i dag.

Ifølge Casper Sylvest, lektor i historie ved Syddansk Universitet med speciale i liberalisme og andre politiske ideologier, skal man passe på med at ideologisere Lars Løkke Rasmussen og hans bilagssager i forhold til den klassiske modsætning mellem de venstrefolk, som har rødder i provinsens højskole- og foreningsliv og så de universitetsuddannede fra storbyen.

”Det er forståeligt, hvis der er lokalformænd i Vestjylland, der ikke synes Løkkes tøjforbrug harmonerer med deres virkelighed. Ordentlighed og mådehold er stærke værdier i denne tradition. Men Handelshøjskole-Venstre står ikke for det modsatte.

”Den del af partiet er primært baseret på neoliberale idéer, hvor individuel frihed, skepsis over for staten og en stærk tro på det private initiativ er i centrum,” siger han.

Ifølge Rune Stubager, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, giver det stadig mening at opdele Venstre ideologisk i Højskole- og Handelshøjskole-Venstre, når man ser på medlemmerne. Men i de seneste 10-15 år har partiet fået en del vælgere, som ikke hører til i de to grupper. Han ser Anders Fogh Rasmussens såkaldte transformation fra hulemand til julemand i 2000erne som et bevidst forsøg på at få fat i og fastholde de nye vælgere.

”De nye vælgere er mere klassiske arbejdervælgere, faglærte arbejdere, som har det rimeligt økonomisk, og som tidligere har stemt på Socialdemokraterne, men blev utilfredse med udlændingepolitikken sidst i 1990erne. Venstre meldte sig som et bud, der ville gøre noget ved udlændingepolitikken uden at afmontere velfærdsstaten for meget,” forklarer Rune Stubager.

Men hvis Anders Fogh Rasmussen var både-og, er Lars Løkke Rasmussen, der ved magtovertagelsen efter Anders Fogh Rasmussen betegnede sig selv som ”Lille-Lars fra Græsted” nærmere hverken-eller, mener Rune Stub-ager:

”Jeg ser ikke Lille-Lars som en højskolemand. Hans linje er mere et forsøg på at kapre og holde fast i de ikke-traditionelle venstrevælgere, som tidligere typisk ville stemme på Socialdemokraterne.”

Spørgsmålet er så, om detraditionelt orienterede jyske venstrevælgere er på vej til at forlade skuden, fordi Lille-Lars er ved roret. Det er muligt, at nogle vil, men flygtningestrømmen vil blive begrænset af, at der ikke er et oplagt parti at flygte til, vurderer Jarl Cordua, liberal politisk kommentator og vært på programmet Cordua Steno på Radio24syv.

”Jeg vil mene, at de mest inkarnerede handelshøjskole-venstrefolk i dag er flygtet til Liberal Alliance som følge af de seneste års politiske linje. Måske kunne nogle af højskole-venstrefolkene kunne finde på at flygte til Dansk Folkeparti, fordi Kristian Thulesen Dahl på det personlige plan udstråler nogle af de klassiske Venstre-dyder: påholdende, jysk og sindig,” siger han og tilføjer:

”Venstres idealer fra Højskole-Venstre hører ikke fortiden til. Venstre er stadig et jysk, protestantisk parti, der hviler på idealer om nøjsomhed, flid og ydmyghed.”

På den baggrund har Løkke naturligvis et problem. Men Jarl Cordua minder om, at Løkke i sin tid blev kronprins i Venstre i konkurrence med Peter Brixtofte, og sammenlignet med ham er Løkkes armbevægelser ikke så voldsomme. Dertil kommer, at Venstres formand aldrig har prøvet at bilde nogen ind, at han var en åndeligt opvakt højskolemand eller lærd akademiker.

”Løkke minder som politiker mest om Jens Otto Krag. Han har en fantastisk sans for at se, hvor de politiske muligheder ligger, og så pragmatisk bevæge sig derhen og skabe resultater. Men på det private plan kører karrieren ikke snorligt,” siger Jarl Cordua.