Godhavnsdrengene i politisk modvind

Staten skal ikke undskylde for vanrøgt af anbragte på drengehjemmet Godhavn, mener et politisk flertal

Poul Erik Rasmussen er leder af Landsforeningen Godhavnsdrengene og har for nylig stævnet staten på vegne af de tidligere drengehjemsbørn.
Poul Erik Rasmussen er leder af Landsforeningen Godhavnsdrengene og har for nylig stævnet staten på vegne af de tidligere drengehjemsbørn. . Foto: Michael Bothager/Scanpix.

Da staten i 1960erne anbragte 12-årige Poul Erik Rasmussen på drengehjemmet Godhavn i Nordsjælland, var det til et liv, hvor drengene på institutionen jævnligt blev udsat for seksuelt misbrug, vold og medicinske forsøg.

Poul Erik Rasmusen fik stukket ting op i sin endetarm, andre blev tæsket med nøgler i hovedet, og var man sengevæder, blev man dagligt medicineret med lægemidlet Truxa. Et lægemiddel, der anvendes til behandling af psykoser, men har den bivirkning at give vandladningsbesvær.

Landsforeningen Godhavnsdrengene, som de tidligere drengehjemsbørn har organiseret sig i, kæmper nu på 10. år for at få den officielle undskyldning fra statens side, som ifølge foreningens leder, den i dag 65-årige Poul Erik Rasmussen, vil ”give dem fred og mulighed for at komme videre med deres liv”.

Godhavnsdrengenes higen efter en undskyldning fik i sidste uge Poul Erik Rasmussen til at stævne staten på vegne af alle de tidligere drengehjemsbørn. Staten skal anerkende, at der er sket en overtrædelse af artikel tre i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som handler om tortur, lyder det i stævningen.

Men blandt Folketingets partier er der ikke politisk flertal for, at staten skal undskylde. Skiftende socialministre har tidligere afvist at undskylde, og en rundringning blandt socialordførerne viser, at argumentet fortsat er, at det er svært at dømme fortidens gerninger på nutidens præmisser.

”Jeg kan ikke se effekten af en undskyldning,” siger Dansk Folkepartis socialordfører Karin Nødgaard.

”I Danmark har vi ikke tradition for den slags officielle undskyldninger, og det er vanskeligt at undskylde på vegne af andre. Som politiker er jeg optaget af, hvad vi kan gøre, for at det aldrig vil ske igen. Og jeg håber, at Godhavnsdrengene kan se, at der er blevet lyttet til dem. Børn, der er udsat i dag, skal ikke opleve den slags omsorgssvigt,” siger Karin Nødgaard, som bakkes op af Thyra Frank fra Liberal Alliance og Zenia Stampe fra Radikale Venstre.

Der er dog ikke en enstemmig holdning blandt socialordførerne, og både Pernille Vigsø Bagge (SF), Mai Mercado (K), Pernille Skipper (EL) og Eyvind Vesselbo (V) mener, at staten bør give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning.

Sidstnævnte betragter mishandlingen af drengehjemsbørnene som så grov, at undskyldningen kun kan være selvfølgelig.

”Det er samfundets repræsentanter, der har haft ansvaret for de her børn. De var i statens varetægt, og derfor skal samfundet sige undskyld. Det holder ikke en meter, at man bliver ved at undvige det,” siger Venstres Eyvind Vesselbo, som mener, at det er fantastisk, at der med stævningen kun følger et erstatningskrav på symbolske 10.001 kroner.

Ifølge reglerne er et erstatningskrav på 10.001 kroner nemlig minimum, hvis Poul Erik Rasmussen vil anke sagen på et senere tidspunkt.

Vesselbos holdning deles af Pernille Skipper.

”Det er ikke et spørgsmål om penge. Det handler om, at vi som samfund og stat bør tage ansvar for vores handlinger. Det er ikke nogens personlige ansvar. Det er statens. Og staten eksisterede også dengang,” siger hun.

Undskyldningen vil ligge implicit, når Poul Erik Rasmussen efter forventning vinder sagen, fortæller Bjørn Elmquist, der er Poul Erik Rasmussens advokat.

Advokaten mener dog, at det vil være klogt fra statens side, ikke mindst økonomisk, at droppe retssagen og give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning.

”Det ville vise, at man har moral og hjerte på rette sted. Jeg er da også af den opfattelse, at de politikere, der sidder i Folketinget, er anstændige mennesker.”

I april henvendte han sig til socialminister Manu Sareen (R), efter at Tønder Kommune havde udbetalt en erstatning på 300.000 kroner til den ældste pige i Tøndersagen. En sag, som også handler om seksuelt misbrug af børn.

”Kommunen erkendte, at den burde have grebet ind, og det gav os håb om, at staten ville gøre det samme i denne sag. Men vi har aldrig hørt fra socialministeren,” siger Bjørn Elmquist, der stadig håber på en officiel politisk undskyldning uden retssag.

Som eneste socialordfører henviser Pernille Rosenkrantz-Theil fra Socialdemokraterne til den radikale socialminister, som dog endnu ikke har ønsket at udtale sig i sagen.