PORTRÆT: Modstandernes nye kvinde vil være en prop i EU

Folkebevægelsens spidskandidat, Rina Ronja Kari, vil være en prop i EU, indtil Danmark er meldt ud af unionen.

Egentlig så hun helst, at Danmark meldte sig helt ud af EU-samarbejdet, men indtil det sker, dedikerer 29-årige Rina Ronja Kari sig til kampen for at "afbøde nogle af unionens konsekvenser".

Som afløser for Søren Søndergaard har hun siden februar haft sin gang i EU-Parlamentet i Bruxelles, og nu genopstiller hun som spidskandidat til parlamentsvalget for Folkebevægelsen mod EU.

- Jeg har kun haft ganske kort tid i parlamentet, og der er stadig meget, der skal gøres. Jeg vil være en prop mod den konstante magtoverdragelse, der finder sted fra Danmark til EU, lyder Rina Ronja Karis beskrivelse af den politiske mission.

Kampen mod EU indledte hun allerede som 15-årig, da hun meldte sig ind i Folkebevægelsens Ungdom. Siden har hun været medlem af landsledelsen, talsperson og kandidat ved de seneste to parlamentsvalg i 2004 og 2009.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som mange andre fra Folkebevægelsen er Rina Ronja Kari også medlem af Enhedslisten, som hun efter eget udsagn har et godt samarbejde med.

Folkebevægelsen og Enhedslisten har også slået pjalterne i kampen om at få danskerne til at stemme nej til den fælles europæiske patentdomstol.

Stod det alene til den 29-årige bachelor i matematik og virksomhedsstudier, var Danmark ikke længere medlem af EU.

Sådan har parolen også lydt fra alle hendes forgængere, uden at det har rykket danskerne tættere på en udmeldelse af EU. Men Rina Ronja Kari mener ikke, at det er helt urealistisk, at danskerne inden for en overskuelig fremtid får muligheden for at melde sig ud af unionen.

Indtil da er missionen dog ikke at bekrige EU indefra. Så længe danskerne stadig er EU-borgere gælder det ifølge den grønne parlamentariker om at forbedre EU.

I sin korte tid i parlamentet har hun fokuseret kræfterne på at standse social dumping og velfærdsforringelser og samtidig gøre EU mere gennemsigtigt for borgerne, indtil Danmark en dag "slipper ud af EU".

Selvom Rina Ronja Kari debuterer som spidskandidat og har måttet kæmpe hårdt for at slå sit navn fast blandt mere kendte modkandidater, så er ambitionerne ved søndagens valg høje. Målsætningen er at sikre Folkebevægelsen en fremgang fra ét til to mandater.

At dømme ud fra meningsmålingerne, så skal Rina Ronja Kari dog være godt tilfreds, hvis hun selv sikrer sig pladsen i Bruxelles.

Som mor til en pige på tre et halvt år og med en ph.d.-studerende mand får Rina Ronja Kari selv en udfordring med at få hverdagen og familielivet til at hænge sammen med politikerlivet. Men de seneste måneders smagsprøve har gjort hende fortrøstningsfuld.